Geld geven aan een computer

Dalende woningverkopen en stijgende WW-aanvragen in de VS. Krimpende industriële productie in Europa en China. Dat was het slechte nieuws van afgelopen donderdag. De beurzen gingen weer eens hard onderuit. Juist drie dagen daarvoor lanceerde de Nederlandse online broker en vermogensbeheerder Today’s zijn SystemShop, een webplatform waarop de klanten kunnen ‘autotraden’, ofwel volautomatisch handelen in effecten via een computerprogramma. Zij hebben de keuze uit een twaalftal ‘signaalaanbieders’ van software die reageert op bepaalde signalen in de markt. Lizard volgt de koersontwikkeling en de handelsvolumes „om de grote hedgefondsen te detecteren en daar voordeel uit te halen”. Quantmania koopt en verkoopt „op basis van algoritmen”. Emoties spelen daarbij „geen enkele rol”.

Een abonnement op Quantmania kost 315 euro, op Lizard 249 euro. Per maand, wel te verstaan. Open een rekening, stort een bedrag en laat dat beleggen door het systeem van je keuze. In de toekomst ook in aandelen en obligaties, nu nog alleen in futures, contracten voor de toekomstige levering van bepaalde waarden tegen een vooraf bepaalde prijs. Staan ze op verlies, dan moet de klant stevig bijstorten – de zogenoemde margin calls.

Je moet maar durven, in zo’n beursweek. De SystemShop is duidelijk niet bedoeld voor slechte slapers. De site waarschuwt dan ook overal voor de risico’s, zoals de AFM vereist: Today’s beschikt over alle relevante vergunningen.

En past op zijn klanten, verzekert directeur Cees Smit. „Wij laten alleen systemen toe waarvan we de echte resultaten langdurig hebben kunnen volgen. Geen backtests, geen waarzeggers. En de gebruikers moeten flink meer storten dan hun margins, als buffer tegen verliezen.” Met de systemen valt te verdienen in opgaande, neergaande en ‘zijwaartse’ markten. Het best rendeert tot dusver TrendAlert Bobl: 148,4 procent vanaf 17 januari 2011. Na aftrek van transactiekosten, exclusief het abonnement. „Eén klant zag een ton binnen anderhalf jaar groeien tot drieënhalve ton. Dan is duizend euro abonnement per jaar peanuts.” Soms gaat het anders. Twee van de vijf ‘meest gevolgde’ systemen verloren 39,51 en 32,16 procent voor hun klanten, van begin 2011 tot nu.

TrendAlert bouwde zijn eerste programma in 2001; pas na tweeënhalf jaar ploeteren volgde de eerste winst. Today’s draait alle systemen op aparte servers. „De handel moet gewoon doorgaan als de werkster thuis je computer van het lichtnet haalt om te kunnen stofzuigen.” Toch vindt de VEB de SystemShop maar „een mijnenveld”. Today’s ziet zijn klanten kennelijk graag „zoveel mogelijk handelen”, oppert de beleggersclub. Smit: „Daar zit onze verdienste, dat klopt. Maar er zitten ook systemen tussen met drie trades per jaar.”

Joost Ramaer