Gans & Wijn

De afgelopen week stond er gans op het menu. Het vergassen van een aantal vogels haalde gisteren ‘de opening’ van het NOS Journaal. Voor wie het gemist heeft: op Schiphol werden vijfduizend dieren gedood.

Nu is dat op zich eigenlijk helemaal geen nieuws. Volgens een medewerker van de Keuken van het Ongewenste Dier is dat lot jaarlijks namelijk tweehonderdduizend ganzen beschoren die zich in de buurt van de nationale luchthaven ophouden en daar andermans vliegbewegingen verstoren.

Journaalwaardig was dan ook niet zozeer het feit dat ze werden geruimd maar meer de manier waarop: met gas. Ligt nog gevoelig. Extra nieuwswaardig was dat de gevederde vrienden na hun verscheiden werden aangeboden aan mensen die de afgelopen tijd ook een veertje hadden moeten laten. De ganzen werden gedemonteerd door het poeliersbedrijf van Pieter van Meel, waarna de eetbare delen naar de Voedselbank zouden gaan.

Een woordvoerder van deze instantie toonde zich verheugd. ‘Onze klanten hebben al tijden geen vlees in de pakketten aangetroffen.’ Bij zevenhonderd gezinnen kan vader morgen daarom eindelijk weer eens het vlees aansnijden.

En niemand hoeft dan overigens bang te zijn dat hij iets raars proeft. Opperpoelier van Meel sprak de geruststellende woorden dat het voor de smaak niet uitmaakte of een gans was geschoten of vergast. Waarna er in het nieuwsblok zelfs nog ruimte bleek om een gerecht met gans te bereiden: een stoofschotel.

Het recept zou in het Voedselbankpakket worden bijgevoegd. Nu resulteert n’importe welk recept dan ook bij mij immer in een Pavlov-achtige reactie: ‘Wat drinken we daarbij?’

De Voedselbankers waarschijnlijk niets, omdat alcoholhoudende producten geen deel uit mogen maken van de voorziening. Maar wie uit eigen vrij wil aan de gans gaat, wil er misschien toch wat fatsoenlijks bij drinken.

Wat wijn betreft is het dier overigens niet bepaald niet kieskeurig. Rood in vele soorten zijn dankbare tafelgenoten. Crus uit de Beaujolais, Pinot Noir uit Bourgogne, Baden, Chili of Nieuw-Zeeland, any Merlot.

Ook wit laat zich trouwens goed smaken. Niet al te frêle Riesling bijvoorbeeld. Buitengewoon geschikt bij de stoofschotel à la Voedselbank, de kroketten uit de Keuken van het Ongewenste Dier en de terrine van Diny Schouten is echter een mooie Pinot Gris, ook wel bekend als Grauburgunder. En beslist niet alleen omdat de receptuur in alle drie de gevallen gemaakt is met het vlees van de anser anser, ook wel bekend als grauwe gans