Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Frans-Duitse kloof over euro ondanks akkoord groeiplan

De leiders van de grootste vier economieën van de eurozone zijn het eens over miljardeninvesteringen om de groei aan te jagen. Maar een week voor de Europese top van 28 en 29 juni blijft onenigheid bestaan tussen Duitsland en Frankrijk over onder meer euro-obligaties.

Dit bleek gisteren in Rome, na overleg tussen de Italiaanse premier Monti, de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en Spanjes premier Rajoy.

De leiders kwamen een groeipakket overeen van 120 à 130 miljard euro, ofwel zo’n 1 procent van het bruto binnenlands product van de EU.

Het geld moet vrijkomen door een kapitaalinjectie in de Europese Investeringsbank (EIB) van 10 miljard euro, waardoor de uitleencapaciteit van de bank met een veelvoud van dat bedrag toeneemt. Ook moeten ongebruikte Europese structuurfondsen worden ingezet. Middels ‘project-obligaties’ (leningen voor specifieke projecten) moet in infrastructuur en onderzoek worden geïnvesteerd.

Het plan komt niet direct uit de begrotingen van de EU-lidstaten, maar die moeten wel garanties verstrekken voor de EIB en ze krijgen ongebruikt structuurgeld niet terug uit Brussel, zoals doorgaans gebeurt.

Het akkoord is politiek belangrijk voor met name Hollande, die groei hoog op de agenda heeft gezet. Anders dan oud-president Sarkozy betrekt Hollande Monti en Rajoy bij het vooroverleg met Merkel.

Tussen Hollande en Merkel was in Rome verdeeldheid merkbaar. Merkel herhaalde haar pleidooi voor een „politieke unie”. Maar Hollande zei: „Er kan geen overdracht van soevereiniteit plaatsvinden als er geen verbetering is van de solidariteit”. Hij doelde onder meer op de invoering van euro-obligaties, iets waarmee hij niet „tien jaar” wil wachten.

De vier spraken zich uit voor een Europese belasting op financiële transacties. Maar bij een vergadering van EU-ministers van Financiën in Luxemburg was daar gisteren veel weerstand tegen. Buiten de eurozone willen het Verenigd Koninkrijk en Zweden niet meedoen. De eurolanden Nederland en Ierland voelen er evenmin iets voor. Hollande zei dat de voorstanders van de belasting een kopgroep moeten vormen. (AP, AFP)