Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

FNV krijgt nieuwe naam: De Vakbeweging

Nederland, Utrecht, 21-06-2012. Foto Maarten Hartman. Henk van der Kolk voorzitter FNV Bondgenoten voert actie VOOR de overgang van BONDGENOTEN naar BEWEGING . Van BOND naar BEWEGING. Naar de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging van Jetta Klijnsma. Bij het Hoofdkantoor heeft hij het woord BONDGENOTEN met een brandspuit van het grote spandoek afgespoten. Voor het hoofdkantoor hangen reeds de nieuwe vlaggen van de nieuwe vakbeweging
Nederland, Utrecht, 21-06-2012. Foto Maarten Hartman. Henk van der Kolk voorzitter FNV Bondgenoten voert actie VOOR de overgang van BONDGENOTEN naar BEWEGING . Van BOND naar BEWEGING. Naar de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging van Jetta Klijnsma. Bij het Hoofdkantoor heeft hij het woord BONDGENOTEN met een brandspuit van het grote spandoek afgespoten. Voor het hoofdkantoor hangen reeds de nieuwe vlaggen van de nieuwe vakbeweging Actie voor de overgang van FNV Bondgenoten naar de Vakbeweging bij het FNV-hoofdkantoor in Utrecht, 21 juni. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

De nieuwe naam van vakcentrale FNV is de Vakbeweging. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt tijdens het oprichtingscongres in Amsterdam.

Bijna alle bij de FNV aangesloten vakbonden gaan mee naar de vernieuwde organisatie, die eerder nog ‘De Nieuwe Vakbeweging’ genoemd werd. Ton Heerts volgt de FNV-voorzitter Agnes Jongerius op.

FNV Mooi, vakbond voor pedicures, kappers en visagisten en Zelfstandigen in de Bouw doen dat niet, samen hebben zij ongeveer twintigduizend leden. Ouderenbond ANBO gaat ook zelfstandig verder.

Vorige week presenteerde kwartiermaker Jetta Klijnsma de definitieve plannen voor de beweging die de verscheurde FNV moet opvolgen. De bonden die vandaag toetraden streven ernaar de Vakbeweging in mei volgend jaar van start te laten gaan, schrijft persbureau Novum. Komend jaar moeten de plannen daarom wel verder uitgewerkt worden. Over een jaar wordt dan besloten of Bondgenoten wordt opgeheven en volledig opgaat in de nieuwe vakbeweging.