‘Energierekening gaat de komende jaren verder omhoog’

Zonnepanelen op een dak van een gebouw in Freiburg. Foto Bloomberg / Adam Berry

De prijzen voor stroom en gas gaan in de komende jaren fors omhoog. Dat stelt topman Peter Terium van energiegigant RWE vanochtend in het AD. Hij vreest dat de rekening voor mensen met een laag inkomen onbetaalbaar wordt.

“In Duitsland is nu al discussie over de vraag in hoeverre de energierekening voor de minima nog is op te brengen. Ik verwacht dat dit voor lage inkomens in Nederland ook gaat spelen”, aldus Terium.

Terium denkt dat het probleem ligt bij het verduurzamen van de energiemarkt. Volgens de RWE-topman kost dat veel geld:

“We willen uit de fossiele brandstoffen en uit kernenergie. Die kosten moeten ergens vandaan komen. Als het niet uit de staatskas komt, komt het vanzelf in de stroomprijs terecht.”

Hoge kostprijs bemoeilijkt verduurzaming energiemarkt

RWE wil zich de komende jaren vooral gaan richten op energie uit wind en biomassa, aldus Terium in het AD:

“Onze planning voor 2025 is: 20 procent wind, een beperkt percentage zon en meer dan 50 procent biomassa, de enige duurzame bron die wereldwijd altijd voorhanden is. Probleem is de kostprijs, zeker nu in Duitsland zonne-energie zwaar wordt gesubsidieerd en tegen afbraakprijzen op de markt gedumpt.”

nrc.next checkte eerder dit jaar een bewering van Shell dat zonne-energie pas rond 2040 een rendabel alternatief zal zijn voor ‘gewone’ energie. Dat zonne-energie pas over decennia kan concurreren met de kostprijs van elektriciteit uit fossiele brandstoffen, is onder experts een breed gedeelde mening, concludeerde de krant toen.