Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Eindeloze lamp

Dirk van der Kooij veroverde vorig jaar de designwereld met stoelen gemaakt van gemalen plastic onderdelen van oude koelkasten. Voor de productie gebruikt de ontwerper een tot 3D-printer omgebouwde Chinese lasrobot. Uit de robot komt een eindeloos lange sliert warm plastic van 4 millimeter breed. Laag op laag produceert de robot in drieënhalf uur tijd een stoel.

In Milaan presenteerde Van der Kooij in april de Endless Satellite lamp , die volgens hetzelfde procedé is vervaardigd als zijn stoelen. In de plastic vloerlamp zitten drie cirkelvormige lichtbronnen, waarvan warmte en sterkte verschillen. Met twee grote knoppen die het zelfde als een mengkraan werken (een knop voor warm en een knop voor koud) kan de ‘temperatuur’ van het licht worden bepaald.

De Endless Satellite lamp weegt 6 kilo en kost 2.800 euro. Zie ook dirkvanderkooij.nl

Zelfbouwvitrine

Piet Hein Eek presenteerde in Milaan zijn plaatglaskast. Deze zelfbouwvitrinekast is niet van sloophout, Eeks handelsmerk, maar van berkenmultiplex. De plaatglaskast is uit één plaat hout gezaagd en demontabel en is daardoor compact te vervoeren. Ook de zijkanten zijn van glas, waardoor je dwars door de kast heen kunt kijken. Hij is in verschillende maten leverbaar vanaf 1.500 euro. Zie ook pietheineek.nl

Duikbrilplu

Een paraplu beneemt al snel het zicht. De Taiwanese designstudio 25togo heeft voor dat ongemak een vrolijke oplossing bedacht: de goggles umbrella, een duikbrilparaplu uitgerust met periscoop. „Een plu die in de smaak zal vallen bij detectives, spionnen en diepzeeduikers”, is de aanbeveling van de webwinkel van designboom.com.

De duikbrilparaplu is leverbaar in heldergeel en in grijs voor 56 dollar.