Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De poort naar de ziel

The Big SilenceNed.2, 23.30 - 00.22 uur

„Mensen denken vaak dat de stilte een verfrissend bad zal zijn, maar dat kan wel anders uitpakken”, zegt abt Christopher Jamison. In het programma The Big Silence begeleidt hij vijf mensen om ze de waarde van de stilte in te laten zien, en om ze die stilte ook te laten vinden in hun eigen drukke levens.

In de stilte, zegt abt Jamison, kom je jezelf tegen. En dat zou wel eens helemaal niet zo verfrissend kunnen zijn. Misschien kom je er wel achter dat je tegenstrijdige, onaangename, angstige of boze gevoelens herbergt. Tegelijkertijd noemt hij de stilte ‘de poort naar de ziel’ is en de ziel is ‘de poort naar God’. Wat dat dan ook precies mag betekenen.

De deelnemers aan dit programma, dat met succes door de BBC werd uitgezonden en nu door de RKK is overgenomen, zijn niet per se op zoek naar God. Ze hebben wel een reden om de stilte te zoeken – de dood van een ouder, een scheiding, het verlies van werk. Ze moeten met iets in het reine komen.

Is dat wat de stilte hun gaat brengen? Het valt af te wachten. De eerste dag in stilte brengt sommigen immense verveling, een ander voelt zich eenzaam. Prettig aan de deelnemers is hun nuchtere toon en hun welbespraaktheid, vooral zakenman Jon is met zijn half sceptische, half verlangende houding interessant om te volgen.

Een groep die iets gaat ‘ervaren’ is een standaard televisieformule, maar deze keer lijkt het gelukkig niet over de interactie in de groep te gaan, maar echt om het onderwerp. Het programma maakt een aangenaam serieuze indruk. Om eerlijk te zijn, het raakt meteen.

Marjoleine de Vos