Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

D66 pleit voor krachtiger Europa en investeringen in onderwijs

D66 wil twee miljard investeren in het onderwijs en kiest voor een “krachtiger en democratischer” Europa. Dat zei partijleider Alexander Pechtold vanochtend bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van de partij.

Een deel van de voorkant van het D66-verkiezingsprogramma 'En nu vooruit'. Foto D66

D66 wil twee miljard investeren in het onderwijs en kiest voor een “krachtiger en democratischer” Europa. Dat zei partijleider Alexander Pechtold vanochtend bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van de partij.

Nederland staat volgens Pechtold “al vijf jaar stil” en dreigt daardoor zijn “voorloperspositie” in Europa te verliezen. D66 wil kiezers weer perspectief bieden door in te zetten op economische groei. Die kan volgens Pechtold gerealiseerd worden door twee miljard te investeren in het onderwijs. “Onderwijs is de motor van economische groei”, aldus Pechtold.

Het verkiezingsprogramma, dat tijdens het congres op 24 en 25 augustus definitief wordt vastgesteld, is overwegend optimistisch van toon:

“Er zijn volop kansen voor meer welvaart, nu en voor toekomstige generaties. Nederland is een mooi land, met ambitieuze inwoners die wat van hun leven en de wereld willen maken. Veel mensen zijn het pessimisme beu en willen aan het werk.”

D66 bepleit reeks hervormingen

In het verkiezingsprogramma ‘En nu vooruit’ doet D66 verder voorstellen voor vergaande hervormingen op de woningmarkt, op de arbeidsmarkt en in het pensioenstelsel. De partij wil de AOW-leeftijd geleidelijk verhogen naar 67 jaar in 2021 en de sociale zekerheidsregelingen Wajong, WSW en WWB onderbrengen in één wet. Ook moet de hypotheekrenteaftrek verder worden hervormd. De sociaal-liberalen willen de begroting in 2017 in evenwicht hebben gebracht.

Pechtold pleitte bij de presentatie van het programma voor een “democratischer en krachtiger Europa”. Hij prees Europa als “waarborg voor vrede, veiligheid en welvaart”. D66 vindt dat Europa meer centraal bestuurd moet worden en dat lidstaten bevoegdheden aan Brussel moeten overdragen om een politieke unie mogelijk te maken. Wel zei Pechtold dat het in zo’n geval nodig is dat het Europees parlement de mogelijkheid krijgt zelf wetten te maken.

D66 blijft met programma ‘heel erg zichzelf’

Met het vanochtend gepresenteerde verkiezingsprogramma blijft D66 heel erg zichzelf, zegt onze politiek redacteur Mark Kranenburg, die bij de presentatie van het programma aanwezig was:

“Het programma bevestigt dat D66 met bijna alle partijen in het huwelijksbootje kan stappen. D66 staat ook bekend als grootste partij van de tweede keuze, dus als partij waar mensen na hun eerste keuze op zouden stemmen. Pechtold verdedigde bij de presentatie het Lenteakkoord en nam ook geen afstand van bijvoorbeeld de forenzentaks, zoals de VVD wel heeft gedaan. Verder ligt de nadruk minder dan eerst op staatkundige hervormingen en kiezen ze vooral voor onderwijs en het op orde brengen van de overheidsfinanciën.”