Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Chichester college, business, Cambodja, workshop hygiëne

Isabelle van Rongen in Cambodja – hitte, armoe en graatmagere kinderen.
Isabelle van Rongen in Cambodja – hitte, armoe en graatmagere kinderen.

Wie? Isabelle van Rongen (18) uit Vught

Tussenjaar: Vrijwilligerswerk in Cambodja en studie in Engeland

‘Toen ik in Cambodja uit het vliegtuig stapte wilde ik het liefst meteen naar huis. Die hitte, die armoede, die graatmagere kinderen – verschrikkelijk. Die eerste week ben ik echt ingestort, huilend aan de telefoon met mijn ouders dat ik terug wilde, ik miste zo die veiligheid van thuis. Maar gek genoeg wende het daarna heel snel. Ik schrok nog wel eens, als er een kind met een blauw oog op school kwam of zo, maar na drie maanden wilde ik helemaal niet meer weg.

Ik heb in Cambodja op een school gewerkt van de organisatie Pure for Kids. Dat koste 850 euro voor drie maanden, dat hebben mijn ouders betaald, voor reis en verblijf had ik zelf gewerkt. Sommige organisaties vragen wel 3.000 euro. Best vreemd vind ik, als je vrijwilligerswerk doet. Dit was goed geregeld, we werden voortdurend begeleid, door Nederlandse medewerkers. Aan kinderen tot twaalf jaar gaf ik van alles: Engels, gym, workshops hygiëne.

Heel heel gaaf om met die kinderen te werken. Keihard werken, dat wel. Zes uur opstaan, negen uur ’s avonds gesloopt naar bed. Maar we hebben met de andere vrijwilligers ook veel lol gehad en trips gemaakt.

Ik ben er echt door veranderd. Je wordt je ineens bewust van wat je in Nederland allemaal hebt. Daarom was de schok nog groter toen ik in december weer terugkwam. Waar maken jullie je druk om? Doe ’s relaxed! Met Kerst was ik thuis, op 4 januari zat ik alweer in Zuid-Engeland. Daar doe ik via Bureau Buitenland in Chichester een internationale college-opleiding. Toen ik hier kwam was het geld dat ik zelf had verdiend wel zo’n beetje op, dus dit betalen mijn ouders. Ik weet eigenlijk niet eens wat het kost. Erg hè? Maar het is echt nuttig. Ik volg hier vakken business en economie, dat ga ik volgend jaar ook aan de UvA doen, ik weet nu ook zeker dat ik een goede studiekeuze gemaakt heb. En mijn Engels is nu heel goed.

Terug uit Cambodja had ik een cultuurshock, maar het is misschien nog wel moeilijker om hier weg te gaan. Ik heb in een half jaar veel vrienden gekregen, een leventje opgebouwd. Dat laat ik volgende week allemaal achter.”