Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Natuurkunde

Brief over de vrije val van André Kuipers

Kuipers is gewichtloos door zwaartekracht

‘Fotodetective’ Hans Aarsman beweert dat het gemis aan zwaartekracht in het ruimtestation van André Kuipers de oorzaak is van gewichtsloosheid (Special André Kuipers vanuit de ruimte, 16 juni).

Dit is niet juist. De ware oorzaak wordt in het onlangs verschenen boek Gek op Natuurkunde van professor Walter Lewin als volgt beschreven: als een ruimtestation zich in een omloopbaan rond de aarde bevindt, verkeert het in feite in een toestand van vrije val. Vrije val vindt plaats als de kracht die op je wordt uitgeoefend uitsluitend afkomstig is van de zwaartekracht en er geen invloed in het spel is van andere krachten. In de baan rond de aarde tuimelt het ruimtestation (en alles erin) in vrije val naar de aarde toe. Dat de ruimtevaarders niet te pletter vallen, komt doordat de aarde gekromd is en het ruimtestation en de ruimtevaarders zich zo snel bewegen dat het oppervlak van de planeet zich gebogen van hen afwendt. Hierdoor zullen ze nooit vallen tot op het aardoppervlak.

De ruimtevaarders zijn door de vrije val gewichtsloos. Dikwijls wordt beweerd dat het ruimtestation in een omloopbaan rond de aarde een omgeving is waarin nul zwaartekracht heerst, maar zonder zwaartekracht zou het station niet in zijn omloopbaan kunnen blijven.

Jan Willem Limpers

Apeldoorn