Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert wekelijks een bijzonder interieur. Deze week het huis van Johan en Audrey Kramer.

Huis Stroom uit zonnepanelen, verwarming op basis van aardwarmte en een dak geïsoleerd met mossen en bloemetjes. Het huis dat Johan en Audrey Kramer anderhalf jaar geleden in Bergen lieten bouwen, gaat bijna op in de natuur. Johan Kramer, medeoprichter van het reclamebureau KesselsKramer en sinds 2005 filmregisseur: „Onze opdracht aan architect Jamie van Lede was simpel: ontwerp een huis dat klein van buiten is en groot van binnen.”

De benedenverdieping, het domein van dochters Isabella en Lila Shu, is deels onder de grond. De noordzijde van het huis is bijna gesloten, de zuidzijde vooral van glas.

Interieur Kramer: „Van die gestylde interieurs die helemaal af zijn, vind ik eng. Een huis moet continu in beweging zijn. Twee weken geleden zag ik op een filmset een verweesd stoeltje van rotan. Toen we klaar waren, heb ik het mee naar huis genomen. Nu staat het boven. Het kan zijn dat het over drie maanden bij de kinderen staat en volgend jaar opeens op de vrijmarkt met Koninginnedag.

„In ons interieur hebben we altijd oud en nieuw gecombineerd. Op de foto zit Audrey in een nieuwe stoel van de Franse designbroers Bouroullec. Ik sta naast een kringloopstoel van 60 euro.”

Van Ikea „Lampjes en wat plastic bakjes, door mijn vrouw gekocht. Ik zet geen stap bij Ikea. De massaliteit, de verplichte looproute en al die zooi, ze maken me depressief. Doe mij maar een kringloopwinkel.”

Bij brand meenemen „De oude Rolleicord-camera van mijn vader.”