Peking boos om artikel over mogelijke Chinese annexatie van de maan

Caption: A view of the "super Moon" is seen from Veracruz May 5, 2012. A "super Moon" will light up Saturday's night sky in a once-a-year cosmic show, overshadowing a meteor shower from remnants of Halley's Comet, the U.S. space agency NASA said. The Moon will seem especially big and bright since it will reach its closest spot to Earth at the same time it is in its full phase, NASA said. REUTERS/Martin Lara Reyna (MEXICO - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY)
Caption: A view of the "super Moon" is seen from Veracruz May 5, 2012. A "super Moon" will light up Saturday's night sky in a once-a-year cosmic show, overshadowing a meteor shower from remnants of Halley's Comet, the U.S. space agency NASA said. The Moon will seem especially big and bright since it will reach its closest spot to Earth at the same time it is in its full phase, NASA said. REUTERS/Martin Lara Reyna (MEXICO - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY) Spreken we in de toekomst Chinees op de Maan? Foto Reuters / Martin Lara Reyna

Spreken we in de toekomst Chinees op de maan? Een Amerikaanse auteur vroeg het zich af in het nieuwe nummer van Foreign Policy en werd meteen op de korrel genomen op de Chinese televisie.

Het desbetreffende artikel ‘Red Moon Rising‘ zorgde deze week voor nogal wat ophef in China. De Verenigde Staten zou maar wat jaloers zijn op het ruimtevaartprogramma van China.

‘China zou best eens de maan of deel ervan kunnen annexeren’

Naar aanleiding van de koppeling van de bemande capsule Shenzhou-9 aan het Chinese ruimtestation Tiangong (ofwel ‘Hemelse Paleis’) schreef John Hickman het artikel, dat over de Chinese ambities in de ruimte gaat. De recente koppeling zorgde ervoor dat China zich nu op technologisch en kosmologisch niveau kan meten met de Verenigde Staten en Rusland, die beide ook al een eigen ruimtestation hebben (gehad).

Volgens Hickman zou Peking in de toekomst best nog eens een deel van de maan kunnen annexeren, gezien de verregaande Chinese ambities in de ruimte. China heeft immers als doel voor 2020 een man op de maan te krijgen. Bovendien heeft de ruimtevaartorganisatie CNSA er geen geheim van gemaakt dat het een basis zou willen vestigen op het hemellichaam.

Amerikanen zien ‘Chinese successen als provocatie’

Hickman vraagt zich in het artikel hardop af of er regels bestaan omtrent het annexeren van delen van de maan en wat daarvan de consequenties zouden zijn. Volgens de auteur zou een maanbasis China toegang kunnen verschaffen tot het kostbare helium-3 en een mogelijkheid bieden om daar bijvoorbeeld zonne-energie op te wekken. Een interessante casus voor een blad dat zich richt op internationale betrekkingen en politiek.

Het artikel ‘Red Moon Rising’ viel in ieder geval niet in goede aarde bij het Chinese Volksbevrijdingsleger, die het ruimtevaartprogramma bekostigt. Kolonel Shao Yongling reageerde laaiend op de televisiezender Pheonix TV in een item genaamd ‘Amerikaanse media hypen Chinese overname maan’:

Nieuwe Space Race?

In het interview vertelt Shao dat het artikel een gevolg is van Amerikaanse “jaloezie” jegens de Chinese successen in de ruimte. Shao:

“Vanwege de economische crisis heeft Amerika zijn nieuwe maanlanding voor onbepaalde tijd uitgesteld. China zal spoedig de maan bereiken en dat is erg provocerend voor de Amerikanen.”

Het lijkt erop dat Hickman in zijn artikel een gevoelige snaar heeft geraakt in Peking. De VS ziet zich uiteraard ook niet graag overtroffen worden door de Chinezen, gezien de eigen successen in het verleden. Zien we het komende decennium een nieuwe ‘Space Race‘? Japan en India willen namelijk ook naar de maan.