Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Alle sterren van Paramount

De jongste op de foto is geboren na Titanic (1997), de oudste was al zes toen de originele The Ten Commandments uitkwam in 1923. Filmstudio Paramount Pictures bestaat dit jaar een eeuw en vierde dat deze maand in Vanity Fair met dit staatsieportret van zijn grootste sterren. De jongste van de 116 geportretteerden is de veertienjarige Elle Fanning (nr. 87, uit Super 8) . De oudste is Kirk Douglas (nr. 35), die in 1916 als Issur Danielovitch Demsky uit Russisch-joodse ouders ter wereld kwam, en die in Paramount-films de wereld zou veroveren, op cowboylaarzen (Gunfight at the O.K. Corral), in tuniek (Spartacus) of in schilderskleren (als Vincent van Gogh in Lust for Life).

Paramount noemt zichzelf met trots de op één na oudste nog bestaande filmstudio ter wereld (Nordisk Film in Denemarken is ouder). Het is de enige studio die nog daadwerkelijk in Hollywood staat, de rest is uitgeweken naar autovriendelijker buitenwijken van Los Angeles.

In 1912 – film was nog maar net de kermis ontgroeid – bundelde W.W. Hodkinson een paar filmverhuurbedrijven waardoor hij de eerste landelijke filmdistributeur van Amerika werd. Toen hij later ging samenwerken met filmvertoner Adolph Zukor, bedacht hij de naam Paramount, inclusief het logo van de besneeuwde bergtop met de sterrencirkel eromheen, dat nog altijd aan Paramount-films vooraf gaat.

Paramount won in 1929 de eerste Oscar die ooit werd uitgereikt, voor het vliegeniersdrama Wings. Sindsdien hoort Paramount in het rijtje grote studio’s met Warner, Columbia, Universal. Paramount maakte net als zij film noirs (Double Indemnity) in de jaren 40, spektakelfilms in de jaren 50 (The Greatest Show on Earth), ze gingen mee met de verharding van de films in de jaren 60 en 70 (Psycho, Once Upon a Time in the West, Rosemary’s Baby, The Godfather). In het blockbustertijdperk scoorde Paramount met Saturday Night Fever, Top Gun, de Indiana Jones-reeks en Titanic.

Bij de laatste Oscar-uitreiking kreeg Martin Scorseses 3D-film Hugo vijf Academy Awards. Het was de bekroning van een topjaar voor Paramount. De studio, inmiddels eigendom van mediabedrijf Viacom (MTV, CBS, DreamWorks), zette in 2011 bijna 1,6 miljard euro om en was daarmee de succesvolste Amerikaanse filmstudio.