Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

5 vragen over Greenwich

In Greenwich strijkt tijdens de Olympische Spelen de Oranjecamping neer. Maar deze Londense wijk is altijd een bezoek waard.

08 Apr 2007, London, England, UK --- People viewing London skyline from Greenwich Park viewpoint. --- Image by © John Harper/Corbis
08 Apr 2007, London, England, UK --- People viewing London skyline from Greenwich Park viewpoint. --- Image by © John Harper/Corbis © John Harper/Corbis

1. Waarom naar Greenwich?

Greenwich – of Royal Greenwich sinds koningin Elizabeth de wijk begin dit jaar koninklijke status gaf – is een van de zes Londense olympische buurten. Er wordt deze zomer paardgereden, geschoten, gejudood, geschermd, gebokst en geturnd. Bovendien strijkt de Oranjecamping er met vierduizend Nederlandse sportfans neer, en organiseert het Nederlandse Nautisch Evenementen Bureau er Sail Greenwich. Vijftien schepen, waaronder de driemastschoener Oosterschelde, zullen de Theems bevaren.

Maar Greenwich is altijd de moeite waard. Het historische hart van de wijk werd in 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Het is juist de authentieke, historische setting die ook veel hippe jonge Londenaars trekt. Neem vanuit hartje Londen de boot, of ga met het treintje van de Docklands Light Rail naar station Island Gardens en wandel dan onder de Theems naar Greenwich. Bij aankomst ziet u meteen waarom u in Greenwich moet zijn: prachtige gebouwen, een heerlijk park, leuke winkels en marktjes, en gezellige pubs.

2. Wat valt er dan te doen?

Begin de dag in Discover Greenwich. Dat klinkt vreselijk, maar is een leuk – gratis – museum over de geschiedenis van deze koninklijke wijk. Henry VIII werd in 1491 in Greenwich geboren en liet, net als zijn voorgangers, aan de oever van de Theems een van zijn paleizen bouwen. Het was een goede plek; buitenlanders die de Theems op kwamen varen, stonden meteen oog in oog met de rijkdom en dus met de macht van de Engelse koning.

Mary, echtgenote van stadhouder Willem III, is verantwoordelijk voor het Greenwich zoals het er nu uitziet. Ze liet op de plek van het paleis een hospitaal bouwen voor gewonde en bejaarde mariniers. Christopher Wren, die ook St. Paul’s Cathedral ontwierp, moest ervoor zorgen dat Mary vanuit Queen’s House uitzicht op de Theems zou houden. Juist dat uitzicht maakt Greenwich zo bijzonder.

In 1872 werd er het Royal Navy College gevestigd, en nu zitten er de University of Greenwich en een conservatorium (vandaar de muziek die tussen de gebouwen echoot). Loop vooral de prachtig lichte kapel binnen, met wat geluk geven de studenten net een concert. En ga via de ondergrondse tunnel naar de Painted Hall, een immense eetzaal met plafond- en wandschilderingen.

3. Is er buiten het historische hart nog iets te zien?

Wie net als alle andere toeristen even in twee tijdszones heeft gestaan, met aan beide kanten van de nulmeridiaan één been, wil misschien daarna de andere kant van Greenwich zien. Woolwich Arsenal is de buurt waar arbeiders van de munitiefabriek een voetbalclub oprichtten, het nu wereldberoemde Arsenal. Daar is niets van terug te vinden – Arsenal zit inmiddels in de wijk Highbury. De fabriek is nu een museum voor liefhebbers van kanonnen en ander geschut. Vanaf hier is het een heerlijk half uurtje wandelen langs de Theems naar de indrukwekkende Thames Barrier, na de Oosterscheldekering de grootste waterkering ter wereld.

4. Kan ik ook een beetje winkelen in Greenwich?

Zeker. Het historische hart van de wijk is bijna ketenvrij en heeft veel antiekwinkels, cadeauwinkeltjes en boetiekjes. Zoals de Beehive op Creek Road, met platen en vintage kleding. Op Greenwich South Street zit Halcyon Books, een fijne tweedehandsboekenwinkel (en als die toren van het stadhuis u bekend voorkomt, die is geïnspireerd op Dudoks Hilversumse gemeentehuis). En iets verder, op Greenwich High Road, wordt in het weekeinde een rommelmarkt gehouden: de Clocktower Market.

Voor niet-tuttige souvenirs moet u bij Arty Globe zijn, in Greenwich Market. Die overdekte markt is een ideale plek voor wat de Britten arts & crafts noemen: sieraden, hoeden en kleding, en andere handgemaakte hebbedingen. Of koop bij een van de vele eetstalletjes een picknick voor in het park.

5. Wat zijn de beste plekken om te eten en drinken?

Voor de lunch: Heap’s op Nevada Street. Voor liefhebbers van worst. De talloze soorten sausages worden achterin de winkel gedraaid, en geserveerd op een broodje, met puree of een salade. Een paar deuren verder, meer voor ’s avonds en aanzienlijk chiquer, is de Spread Eagle, een Frans restaurant in een oude herberg op Stockwell Street. Als het mooi weer is, zit u ook heerlijk op het terras bij het café-restaurant van Discover Greenwich, The Old Brewery.

The Old Brewery schenkt het lokale Meridien-bier. Ook microbrouwerij Greenwich Union, aan Royal Hill, schenkt zijn eigen bier. Voor de echte Engelse pub gaat u naar de Trafalgar Tavern aan de Theems, waar naar verluidt Charles Dickens al dronk. Iets minder toeristisch, vijf minuten oostelijker, is de Cutty Sark Tavern. Dat heeft een heerlijk terras aan het water, en biervaten om op te zitten. En voor ’s avonds is Oliver’s, een jazzclub in Nevada Street, niet te missen.

Alle openingstijden van de musea, aangepast tijdens de Olympische Spelen, staan op: www.visitgreenwich.org.uk