Weinig zekerheden voor Spanje en Frankrijk in aanloop naar kwartfinale

Twee sterspelers, waarvan alleen Fernando Torres tot nu toe van zich liet spreken. Wat kan Karim Benzema vanavond tegen zijn Real-ploegmaat Sergio Ramos? Foto AFP / Frank Fife-Glyn Kirk

Twee onzekere ploegen staan vanavond in Donetsk tegenover elkaar in de tweede kwartfinale van Euro 2012. Titelfavoriet Spanje overtuigde nochtans niet, ontsnapte tegen Kroatië een aantal keer aan uitschakeling en de grootste zorg: het tegengif voor tiki-taka is gevonden. En Frankrijk: intern werd een brandje geblust en slechts één keer winst in de groepsfase biedt weinig basis om op te bouwen.

“Kansen krijg je gegarandeerd tegen de Spanjaarden. Dat hebben we allemaal kunnen zien”, blikt bondscoach Laurent Blanc vooruit. “Wij moeten gewoon goed verdedigen, dan kan één goal genoeg zijn.” Spanje speelde meer dan eens zonder spits, pogend de stijl van FC Barcelona aan te meten. Dat lukte deels maar bestrijding van dat eindeloze gepriegel met passjes is inmiddels beproefd: met afbraakvoetbal en counters verlamden Inter en Chelsea de afgelopen jaren het spel van Barça om vervolgens de Champions League te winnen.

Spanje kan tot nu toe echter altijd terugvallen op de makke die het tegengif herbergt: er vallen altijd gaatjes. Tegen Kroatië werd een cruciaal doelpunt enkele minuten voor tijd gemaakt nadat een geniaal boogballetje van Cesc Fábregas onweerstaanbaar bleek. De middenvelder van Barcelona was ook het eindstation een typische aanval die de gelijkmaker tegen Italië inluidde. Uiteindelijk valt het Spaanse balletje toch wel goed, in elk geval tot zover.

Verdedigen het devies, maar zijn de lekkages gedicht?

En kunnen de Fransen goed genoeg verdedigen? Tegen het reeds uitgeschakelde Zweden gingen ze keihard onderuit. Vooral bij de tweede goal was het wanorde alom in de Franse defensie. Tegen de weergaloze 1-0 van Zlatan Ibrahimovic doe je weinig, zou je denken, maar hoe is het mogelijk dat zo’n gevaarlijke speler helemaal vrij staat tussen vijf Fransen in?

Laurent Blanc speelde zelf als centrale verdediger toen Frankrijk en Spanje elkaar voor het laatst troffen op een EK. In 1996 werd het in de poulefase 1-1 na goals van Youri Djorkaeff en José Caminero. Hoewel de Spanjaarden nog nog nooit van de Fransen wonnen in non-oefenwedstrijden, spreken de cijfers licht in het voordeel van La Furia Roja:

Twitter avatar 2010MisterChip Mister Chip (Alexis) Faltan 10h #Euro2012 - España y Francia se han enfrentado en 30 ocasiones, con ligera ventaja para La Roja: ESP 13-11 FRA (y 6 empates)

Frankrijk versloeg al drie keer eerder een titelverdediger op een eindtoernooi: Italië in 1986 en Brazilië in 1998 en 2006.

Mexes niet inzetbaar, Malouda en Evra waarschijnlijk op de bank

De meest gedenkwaardige ontmoeting tussen beide was natuurlijk de finale het het Europees kampioenschap van 1984 in Frankrijk. Het thuisland pakte dankzij Michel Platini de eerste hoofdprijs in de geschiedenis van Les Bleus:

http://youtu.be/DRjzNsUgK6s

Xabi Alonso, vaste sterkhouder van Vicente Del Bosque’s middenveld, speelt vanavond zijn honderdste interland. Aan de andere kant lijkt er bij Frankrijk wederom geen plaats voor de meest ervaren international van het stel: Florent Malouda. Ook Patrice Evra is nog steeds geen basisplaats gegund.

Daarnaast kan Blanc geen beroep doen op centrale verdediger Philippe Mexes. De speler van AC Milan pakte tegen Zweden een domme gele kaart en is geschorst. Del Bosque lijkt vast te houden aan het team dat tegen Kroatië plaatsing voor de kwartfinale afdwong en dat betekent opnieuw een plaats op de bank voor Fábregas, en Fernando Torres aan de aftrap.