Ze durven niet meer naar Patmos

Duitsers gaan vaak en ver op vakantie. Je komt ze overal tegen. Griekenland bleef altijd populair, ook al kwamen er steeds meer bestemmingen bij. Maar in de reislust naar Griekenland zit de laatste tijd een beetje de klad. De aandacht voor de schulden- en eurocrisis heeft de Duitsers voorzichtiger gemaakt. Van negatieve reisadviezen is geen sprake, maar touroperators zijn wel terughoudender geworden. „De klanten hebben gewoon minder zin om onder de huidige omstandigheden een maand op Patmos te gaan zitten”, meldt een Berlijns reisbureau. „Ze vrezen anti-Duitse sentimenten.” Uit woede over de eisen die Europa onder aanvoering van Duitsland aan de Griekse regering stelt, werd onlangs een toerist op het strand in elkaar geslagen omdat hij er ‘Duits’ uitzag. Het slachtoffer bleek een Nederlander.