Wat de Duitsers van de Grieken moeten weten en de Grieken van de Duitsers

Vanavond spelen Duitsland en Griekenland de kwartfinale van het EK voetbal. Een beladen wedstrijd, nu de Duitsers de Grieken in Europa met miljarden moeten bijstaan. Maar hun banden gaan verder dan de relatie geldschieter-handophouder.

A German tourist sits on a sunbed on the beach of the Olympia Riviera resort in the town of Killini, some 285 kms southwest of Athens May 31, 2012. Greece's sandy resorts, azure waters and ancient temples remain popular, but will not, it seems, be enough to pull it out of a fifth year of recession. The pain is already being felt - tourist receipts for the first quarter tumbled by 15.1 percent to 396.3 million euros from 466.7 million euros, the Bank of Greece said. Picture taken May 31, 2012. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: BUSINESS SOCIETY TRAVEL) ATTENTION EDITORS: PICTURE 01 of 31 FOR PACKAGE 'GREECE TOURIST DREAM FADES'. SEARCH 'SANDY RESORTS' TO FIND ALL IMAGES
A German tourist sits on a sunbed on the beach of the Olympia Riviera resort in the town of Killini, some 285 kms southwest of Athens May 31, 2012. Greece's sandy resorts, azure waters and ancient temples remain popular, but will not, it seems, be enough to pull it out of a fifth year of recession. The pain is already being felt - tourist receipts for the first quarter tumbled by 15.1 percent to 396.3 million euros from 466.7 million euros, the Bank of Greece said. Picture taken May 31, 2012. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: BUSINESS SOCIETY TRAVEL) ATTENTION EDITORS: PICTURE 01 of 31 FOR PACKAGE 'GREECE TOURIST DREAM FADES'. SEARCH 'SANDY RESORTS' TO FIND ALL IMAGES Reuters

Tekst: Marloes de Koning

Tekst: Joost van der Vaart

EK: Duitsers in Gdansk: pagina 30

De Sportzomer op Radio 1: pagina 34