Vonnis Breivik komt op 24 augustus

Anders Behring Breivik in de rechtszaal eind mei. Foto Reuters / Berit Roald

De rechtbank in Oslo doet op 24 augustus uitspraak in het proces tegen de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, meldt persbureau AP. In de slotdag van het proces vroeg Breivik het hof hem vrij te spreken.

In een zelfgeschreven verklaring haalde hij tegen de islam uit naar alles wat hij verkeerd acht aan Noorwegen, van immigratie tot vrouwenemancipatie. Volgens Breivik was zijn bloedbad vorig jaar bedoeld om Noorwegen te behoeden voor een toekomst als ‘multiculturele hel’. Journalist Luuk Mulder, die bij de slotdag van het proces aanwezig was, twitterde:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Breivik: Ik heb gehandeld uit noodweer voor mijn volk, mijn cultuur en mijn land. Daar wens ik vrijgesproken te worden. Hij kijkt intens.

Breiviks advocaat probeerde vanochtend in zijn slotpleidooi voor de rechtbank te weerleggen dat Breivik ontoerekeningsvatbaar was tijdens zijn aanslag.

Een samenvatting van Breiviks verklaring in tweets

Lees hieronder een beknopt overzicht van Breiviks verklaring uit tweets van Mulder. Mulder luistert naar het Noors, en tikt dat snel over in het Nederlands. Daardoor kunnen spelfouten in zijn tweets sluipen:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Breivik “We zijn het er allemaal overeens zijn dat 22-7 een barbaarse gebeurtenis was”
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder De leden van de belangenvereniging van slachtoffers lopen uit protest de zaal uit. Ze vinden dat Breivik deze ruimte niet verdiend.

Breivik zei dat het nooit zijn doel was ontoerekeningsvatbaar te worden:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Breivik zegt dat iedereen het recht heeft om verantwoordelijk gehouden te worden voor zijn daden.
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder “37 mensen hebben me onderzocht, slecht 2 vonden me psychotisch (ontoerekeningsvatbaar)” zegt Breivik.
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Breivik vertel over zijn strategie, hoe hij de psychiaters wilde bespelen. Het was nooit mijn doel om ontoerekeningsvatbaar te worden.

Volgens Mulder reageren aanwezige overlevenden in de rechtbank met ongeloof:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Twee jonge Utøya overlevende voor me zitten lachen. What te fuck?, zegt de ene. Wat is dit voor onzin, zegt de andere.

Breivik vertelt hoe de Noorse cultuur en waarden gered kunnen worden:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Breivik gaat weer los op zijn theorie over hoe Noorwegen langzaam islamiseert sinds de 2e wereldoorlog. Schuldigen: De sociaal-democraten.
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Hij trekt weer een paralel met Sex and the City. “We moeten tegen dat soort idealen vechten. We moeten terug naar het kerngezien uit de 50s”

Luuk Mulder vindt het bijhouden van Breiviks betoog, dat hij illustreert met ‘cijfers, statistieken en jaartallen’, ‘niet te volgen’:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder De reden dat ik Breiviks relaas niet weergeef heeft geen politieke redenen. Het is simpelweg niet te volgen.
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Maar de kern van Breiviks verhaal is dat sociaal-democraten corrupt zijn en onderdeel van een complot om Europa te islamiseren.

Breivik haalt ‘de demografische oorlogsvoering van moslims’ aan, en waarschuwt voor toekomstige aanslagen:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Volgens Breivik heeft de regerende sociaal-democratische partij altijd innige banden gehad met communisten. Premier zou KGB codenaam hebben
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Nu heeft Breivik het over de demografische oorlogsvoering van de Moslims. De Eurabia theorie komt voorbij. Veel gegoochel met cijfers.
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Breivik begeeft zich op glad ijs. Hij vergelijkt de kinderen op Utøya met militairen. De gemiddelde leeftijd daar was 18, in het leger ook.
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Breivik waarschuwt iedereen. Mijn broeders zullen aanvallen. De volgende aanval zal 40.000 doden veroorzaken. Mijn broeders zullen toeslaan.

Als laatste zei Breivik in zijn betoog te willen onderhandelen over een vredesovereenkomst:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Breivik zegt te willen onderhandelen, doet een voorstel voor een vredesovereenkomst.
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Zo komt 10 weken proces tegen Anders Behring Breivik ten einde.

Oordeel rechtbank hangt van toerekeningsvatbaarheid af

De aanklagers vroegen de rechtbank gisteren in hun requisitoir Breivik ontoerekeningsvatbaar te verklaren en naar een psychiatrische kliniek te sturen, in plaats van naar de gevangenis. Als de rechtbank met de aanklagers meegaat, zal de grootste Noorse massamoord in vredestijd niet als een politieke terreurdaad, maar als het werk van een bloeddorstige gek de boeken in gaan. Oordeelt de rechtbank dat Breivik wel verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden dan krijgt hij waarschijnlijk de maximale gevangenisstraf van 21 jaar. Die straf kan worden verlengd als te zijner tijd wordt geoordeeld dat Breivik nog altijd een gevaar voor de samenleving vormt.

Breivik schoot op 22 juli vorig haar 69 jongeren dood bij een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij op het eiland Utoya nabij de Noorse hoofdstad Oslo. Ook vielen er acht doden bij een bomaanslag in het centrum van die stad eerder op de dag. Breivik staat daarmee terecht voor 77 moorden.

    • Judith Laanen