VN: anderhalf miljoen Syriërs hebben humanitaire hulp nodig

Caption: Syrian refugees walk on June 20, 2012 at the Kilis refugee camp near the Syrian border. Refugee camps in the southeastern provinces of Hatay, Gaziantep, Sanliurfa and Kilis shelter nearly 31,000 Syrians, a number that surged after a recent escalation of violence in Syria, particularly in northwestern towns near the Turkish border. AFP PHOTO/ADEM ALTAN Syrische vluchtelingen in een opvangkamp net over de grens in Turkije. Foto AFP / Adem Altan

Het aantal burgers in Syrië dat behoefte heeft humanitaire hulp is gestegen naar anderhalf miljoen, schat het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties.

Volgens de VN verhindert het escalerende geweld in Syrië de pogingen om de hulpacties in het land uit te breiden, meldt persbureau Reuters. Het Wereldvoedselprogramma van de VN distribueerde deze maand al voedingsmiddelen aan 461.000 Syriërs en schat dat dat getal in juli op zal lopen tot 850.000.

Geweld bemoeilijkt VN-hulp

Syrië sloot VN-hulporganisaties, samen met andere internationale hulporganisaties, grotendeels buiten sinds het begin van de opstand ruim zestien maanden geleden. Naar schatting zijn bij het geweld in Syrië al zeker tienduizend mensen omgekomen en is een half miljoen gevlucht en opgevangen in vluchtelingenkampen net over de Syrische grens.

Twee weken geleden kwamen Damascus en de VN overeen dat laatstgenoemde de humanitaire hulp mocht uitbreiden door vier regionale veldkantoren te openen in Deraa, Deir al-Zor, Homs en Idlib. Maar het aanhoudende geweld bemoeilijkt dit. Gisteren hoopten hulpverleners de belegerde stad Homs binnen te trekken om burgers en gewonden te evacueren, maar door bombardementen en beschietingen was dit onmogelijk.

VN blijft in Syrië

De waarnemersmissie van de VN, dat moest toezien op het staakt-het-vuren, werd onlangs stopgezet door de escalatie van geweld. Nu was er in realiteit al vanaf het begin geen spraken van een wapenstilstand. Nadat VN-waarnemers meerdere malen onder vuur genomen werden, besloot het hoofd van de missie Robert Mood deze stil te leggen. Hij evalueert nu per dag de situatie in Syrië om te bepalen wanneer de waarnemers weer verder kunnen gaan met hun missie.

Bekijk ook een rondleiding door het belegerde Homs in het artikel ‘Een rondleiding door de hel: dit is Homs‘.

    • Hans Klis