Verwachtingen bedrijfswinsten liggen nog te hoog

Aandelenanalisten maken zich op voor rode cijfers. Terwijl zorgen over de eurozone de raderen van de wereldhandel belemmeren, worden voorspellingen over bedrijfswinsten naar beneden bijgesteld. Toch verwachten investeerders mogelijk nog te veel van ondernemingen, zeker op de korte termijn.

Ramingen voor de S&P 500, de beursindex van bedrijven in de Verenigde Staten, zijn de afgelopen maanden gestaag teruggeschroefd. In juli vorig jaar verwachtten analisten dat inkomsten in het huidige kwartaal met 18 procent zouden stijgen, zo meldde Thomson Reuters in This Week in Earnings. Nu denken ze dat de bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 hun gezamenlijke winsten zullen verbeteren met slechts 6,5 procent in het kwartaal dat tot eind juni loopt.

Als we de financiële sector buiten beschouwing laten, omdat de miljardenschikking van vorig jaar bij de rechtszaak tegen Bank of America de winstgroei van 2012 vertekent, verandert de prognose in een winstdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2011. En zonder Apple, dat door zijn omvang en kracht de gezamenlijke groei in het eerste kwartaal eigenhandig opstuwde van 5,7 tot 8,1 procent, is het beeld nog somberder.

In Europa is het slechte nieuws nog belabberder. Inkomsten van bedrijven in de eurozone zijn in heel 2011 met 6 procent gedaald, zo blijkt uit gegevens van Thomson Reuters. En hoewel de jongste ramingen wijzen op mogelijke groei in 2012, is het ontnuchterend om te bedenken dat er vorig jaar rond deze tijd vanuit werd gegaan dat bedrijfswinsten in de eurozone met 9 procent zouden stijgen.

Monetaire stimulansmaatregelen als die waar de Federal Reserve deze week op zinspeelde, kunnen dienen ter ondersteuning van de economie en de markten. Lage aandelenprijzen, zeker in Europa, bieden ook enige bescherming. In de Verenigde Staten is de gemiddelde marktwaarde van beursgenoteerde bedrijven 12 maal de verwachte jaarwinst – vergeleken met een gemiddelde ratio over de afgelopen 25 jaar van 15. Europese aandelen staan op een ratio van slechts 8 maal de verwachte inkomsten voor dit jaar. Enige teleurstelling is dus al in de markt geprijsd.

Niettemin blijkt uit winstwaarschuwingen deze week van Procter & Gamble en Danone dat ramingen nog steeds te hoog liggen. En de geschiedenis leert dat wanneer bedrijfsinkomsten erop achteruit gaan, de omschakeling zelden geleidelijk gaat. Sinds 1971 zijn de gezamenlijke winsten van bedrijven in de S&P 500 gestegen met gemiddeld ongeveer 8 procent per jaar. In tijden waarin die norm niet werd gehaald, daalden inkomsten over het algemeen echter met gemiddeld 6 procent. 2012 zou kunnen uitpakken als een van die jaren.

Robert Cole

Vertaling Frank Kuin

    • Robert Cole