Vandaag in de Boekenbijlage

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Leon de Winter, Robbert Dijkgraaf, Toni Morrison en Gian Lorenzo Bernini.

De Boekenbijlage opent vandaag met een recensie van The Old Ways, een reisboek van de Britse reisschrijver Robert Macfarlane die, samen met Mountains of the Mind (2003) en The Wild Places (2007), met een nu afgesloten ‘onsamenhangende trilogie’ tot doel heeft te zoeken naar een verband tussen het landschap en het menselijke hart.

Op pagina 3 een recensie van VSV, de nieuwe roman van Leon de Winter. Theo van Gogh, Job Cohen, Geert Wilders, Bram Moszkowicz en een joodse hasj-handelaar, ze passeren allemaal de revue in dit talkshowachtige boek.

Natuurkundige en scheidend KNAW-president Robbert Dijkgraaf verklaart op pagina 4 de liefde aan zijn favoriet boek Gödel, Escher, Bach van de Amerikaanse auteur Douglas Hofstadter.

Bas Heijne evalueert op dezelfde pagina zijn boekenclub #twitlit, waaraan voor dit seizoen een einde komt.

Op pagina 5 staat een interview met de Amerikaans-Nigeriaanse debutant Teju Cole, auteur van het goed ontvangen Open stad.

Verder nog, qua Nederlandse literauur, aandacht voor de nieuwe boeken van Arjaan van Nimwegen, Mariek van der Pol, Janneke Scholveld, Bernhard Wesseling.

In het kader van buitenlandse literatuur is er aandacht van de nieuwe romans van Toni Morrison, Andrej Longo, IMPAC Dublin prijswinnaar Jon McGregor en een heruitgave van een roman van Boris Zjitkof.

Tot slot een bespreking van een biografie over de kunstenaar Gian Lorenzo Bernini.

    • Roderick Nieuwenhuis