Uitgelicht

Film

Striptease (Andrew Bergman, 1996, VS). Demi Moore als een in een voogdijzaak verwikkelde moeder die zichzelf noodgedwongen exploiteert als atletische stripper in geflopte komedie naar gelijknamige satire van Carl Hiaasen. Met Burt Reynolds als in Moore geïnteresseerd congreslid en vaste klant van stripclub Eager Beaver.Ned.3, 20.25-22.15u.

The Banger Sisters (Bob Dolman, 2002 VS). Niemendalletje met toch Goldie Hawn en Susan Sarandon, als twee voormalige groupies die het in de jaren zestig met vele rocksterren gedaan zouden hebben. Na twintig jaar ontmoeten ze elkaar weer en proberen in het reine te komen met heden en verleden. RTL8, 20.30-22.30u.

Charlie and the Chocolate Factory (Tim Burton, 2005, VS/GB). Moderne verfilming van klassieker van Dahl is visueel feestje. Met als grootste troef Johnny Depp als fabrikant Willie Wonka, een personage voor wie geen ander woord past dan freak. Ook met Helena Bonham Carter als Mrs. Bucket en Christopher Lee als Dr. Wonka. SBS6, 20.30-22.50u.

The Kingdom (Peter Berg, 2007, VS/D). Bloeddorstige actiefilm rond een terroristische aanslag op een Amerikaanse compound in Saoedi-Arabië, is in wezen een pleidooi voor ouderwetse eigenrichting. FBI-mannen wreken tegen alle regels in de dood van een makker, daarbij geholpen door twee ‘goede Arabieren’. RTL7, 20.30-22.25u.

There’s Something about Mary (Peter & Bobby Farrelly, 1998, VS). Behoorlijk vulgaire klucht van de regisseurs van Dumb and Dumber en Me, Myself & Irene. Meerdere mannen – onder wie de zielige Ben Stiller en de foute Matt Dillon – azen op ideale single Cameron Diaz. RTL5, 20.30-23.00u.

Seraphim Falls (David Von Ancken, 2007, VS). Liam Neeson zit kort na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog met vier kompanen achter Pierce Brosnan aan vanwege een akkevietje bij Seraphim Falls – wat zich daar afspeelde wordt pas in de laatste scène geopenbaard. Voordat het zover is weet de kijker niet naar wie zijn sympathie moet uitgaan en de confrontaties tussen jager en prooi worden alleen maar surreëler. Ook met Anjelica Huston. RTL7, 22.25-00.25u.

Airplane! (Jim Abrahams & David & Jerry Zucker, 1980, VS). Succesvol regiedebuut van trio dat toen al Kentucky Fried Movie had geschreven. Een Mad-achtige satire op de melodramatische Airport-rampenfilms uit de jaren zeventig. Met o.a. Leslie Nielsen en Lloyd Bridges en een onafzienbare rij melige grappen. Eén, 00.00-01.25u.

Informatief

American weed. Serie over marihuana in de VS. Toen in 2009 Colorado de verkoop van wiet voor medische doeleinden legaliseerde, trokken duizenden patiënten naar deze staat. Een aantal direct betrokkenen, waaronder telers, patiënten, politieagenten en advocaten, vertellen over de invloed van de drug op hun leven.NGC, 23.00-00.00u.

Simon Schama’s Shakespeare: This England. Eerste aflevering van tweedelige serie. Historicus Simon Schama poneert vanavond de stelling dat juist doordat Shakespeare een man van zijn tijd was, zijn stukken van alle tijden zijn. Hij laat zien hoe Shakespeare het verleden van Engeland en de Engelsen dramatiseerde op een niet eerder vertoonde manier. Al in zijn eerste toneelhit Henry VI schiep hij een wereld waarin niet alleen koningen paradeerden maar waar gewone mensen in het middelpunt stonden: zakkenrollers, boerenadel, hoeren, corrupte ridders, haveloze soldaten – en in het centrum de bovenmaatse Sir John Falstaff, een figuur die het Elizabethaanse publiek evenzeer aangreep als ons.BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Comedy casino. Aflevering uit het zevende seizoen van het stand-upcomedyprogramma met binnen- en buitenlandse artiesten. Vanavond met lid van Comedytrain Nederland, Jan Jaap van der Wal en de fijnzinnige maar hondsbrutale Brit Simon Evans, die ook veelgevraagd tekstschrijver is voor collega’s en sitcoms. Canvas, 22.50-23.15u.

Little Wenzhou. Televisiefilm van Sarah Lévy uit 2008. Zoals veel van haar landgenoten is Xiu Yan (Yin Hang) uit China vertrokken naar Frankrijk in de hoop op een beter leven. Ze gaat naar Little Wenzhou, de Chinezenwijk van Lille, waar ze wordt aangenomen in de nagelsalon van de tirannieke Madame Deng. Terwijl ze werkt om haar reis te kunnen terugbetalen ontdekt Xiu vol verwondering haar nieuwe omgeving en de Chinese expats die enerzijds hun eigen tradities respecteren maar anderzijds beïnvloed worden door de Westerse manier van leven. TV5, 00.00-01.35u.

EK voetbal

Duitsland - Griekenland. Verslag van de tweede kwartfinale, die gespeeld wordt in de de PGE Arena Gdansk. Ned.1, 20.35-22.40u.