Turks legervliegtuig neergestort - ‘beschoten door Syrië’

Het Turkse leger raakte vandaag contact met een legervliegtuig kwijt terwijl het over water nabij de Syrische grens vloog. Volgens Turkse media stortte het toestel neer in Syrische wateren. Ooggetuigen verklaren dat de Syrische luchtafweer het vliegtuig heeft neergeschoten.

Dat laatste zeggen ze tegen BBC Arabic, maar is nog niet officieel bevestigd.

Update 17:15: De Turkse regering heeft een crisisoverleg ingelast. Volgens een televisiestation in Libanon, dat zich baseert op Syrische veiligheidsdiensten, is het toestel inderdaad uit de lucht geschoten.

Update 18:03: Volgens een Turks staatspersbureau heeft Syrië inmiddels zijn excuses aangeboden voor het neerschieten van het toestel.

F-4-toestel vertrok in Malatya, stortte neer bij Hatay

Turkije raakte het vliegtuig, een F-4 die met twee piloten van Erhac Airport in Malatya (kaart) vertrokken was, kwijt toen het boven de Middellandse Zee vloog, vlakbij de Zuid-Turkse provincie Hatay. Hatay steekt uit richting het Syrische grondgebied.


Grotere kaart weergeven

Volgens een officiële verklaring van de Turken zijn ze begonnen met een opsporing- en reddingsoperatie. De Turkse krant Hürriyet weet al meer: zij melden dat de twee piloten inmiddels in veiligheid zijn gebracht.

    • Peter Zantingh