Tips voor zonaanbidders

Zonaanbidder? Zet 2 juli in uw agenda. Dan klinkt het startschot van de laatste worst die zonneminnend Nederland krijgt voorgehangen.

Het belooft een spektakel te worden van Facebook-achtige proporties, hopelijk zonder de kater. Nederland gaat zich en masse op de nieuwe aanschafsubsidie voor zonnepanelen storten, zo is de verwachting. Als de stofwolk is opgetrokken klemmen 30.000 gelukkigen een korting van 650 euro tussen de tanden.

Of die investering veel European Patent Awards gaat opleveren is de vraag. Op solargebied heeft Nederland de innovatieslag al een tijdje verloren. Ook de markt voor zonnesystemen bedruipt zich prima zonder nieuwe subsidies. En hoe! Zo’n 300 aanbieders schallen inmiddels van de daken dat we een dief van onze eigen portemonnee zijn als we ons huis niet onmiddellijk volleggen met zonnepanelen.

Het merendeel belooft grofweg hetzelfde: een kant en klaar systeem waarbij de aanbieder inkoop, installatie en eventueel onderhoud voor haar rekening neemt.

Dat alle aanbiedingen op elkaar lijken, zegt echter weinig over de kwaliteit. In de stoet aanbieders zit rijp en groen door elkaar. Van installatiebedrijven met jaren zonervaring tot eenpitters die nog nooit een paneel hebben vastgeschroefd. Van grote energiebedrijven tot kersverse inkoopcollectieven en start-ups.

In dit oerwoud staan kopers er grotendeels alleen voor. Tegelijk maken de vele haken ogen een ondoordachte aanschaf vrijwel zeker een deceptie. Daarom heb ik een paar experts tips gevraagd hoe u als potentiële koper zelf het eerste kaf van het koren kan scheiden in de stapel aanbiedingen.

Tip 1: Broddelwerk bij de installatie van de panelen, omvormer en bekabeling die samen het zonnesysteem vormen, is het grootste risico. Betrokkenheid van een installateur met specifieke ervaring is een must; dus vraag hoe dit is geregeld en kijk wat de feedback is van bestaande klanten. Een start-up kan prima zijn, maar check grondig of ze een goed installateursbedrijf als partner hebben.

Tip 2: Zorg dat je niet alleen garantie hebt op je panelen, maar garantie op het hele systeem inclusief omvormer, bekabeling en installatie en ontwerp. Check ook hoe financieel solide de aanbieder en zijn partners zijn. Voor garanties van failliete bedrijven koop je weinig.

Tip 3: Kijk kritisch naar het rendement dat wordt voorgespiegeld. Berekeningen gaan vaak uit van de ideale situatie. Moet je lenen, heb je geen dak op het zuiden of valt er schaduw op je systeem, dan kan het plaatje er radicaal anders uit zien. Kijk ook of alle investeringskosten – panelen, omvormer, bekabeling, installatie, meter, nazorg – zijn meegenomen.

Een laatste vuistregel: hoe groter angst voor reputatieschade, hoe groter de kans dat een aanbieder zijn zaakjes netjes regelt. Weersverwachting niet inbegrepen.

Jacco Kroon

De auteur is ‘smart interaction consultant’ en is te mailen op jacco.kroon@groenegolf.com

    • Jacco Kroon