Talibaan gijzelt burgers in Kabul - zeventien doden bij bevrijdingsactie

Rook stijgt op tijdens het vuurgevecht in het hotel aan de rand van Kabul. Foto AFP/Massoud HOSSAINI

Bij een bevrijdingsactie door de Afghaanse politie zijn achttien, door Talibaan gegijzelde, burgers bevrijd in een hotel in Kabul. Hierbij kwamen ook zeventien mensen om het leven, meldt persbureau AP.

Mogelijk zijn er ook burgers omgekomen tijdens een urenlang vuurgevecht dat ontstond toen de politie ingreep.

‘Aanval tegen feesten en buitenlandse bezoekers

Zeker drie militanten bestormden gisteravond het hotel bewapend met granaten machinegeweren, de politie spreekt over zelfmoordterroristen. Een woordvoerder van de Talibaan verklaart dat de aanval is bedoeld om een einde te maken aan de “wilde feesten” in het hotel voorafgaand aan de islamitische gebedsdag, vrijdag.

In een e-mail aan CNN schrijft de Talibaan-woordvoerder dat de aanval ook is gericht tegen buitenlanders. Volgens hem had de Talibaan informatie gekregen dat gisteravond in het hotel ISAF-diplomaten en ambassademedewerkers aanwezig waren op uitnodiging van hoge Afghaanse regeringsfunctionarissen.

Het hotel bevindt zich bij het Qargha-meer, een gebied met veel rijke Afghanen en toeristen. Vooral op donderdagavond, het begin van het islamitische weekend, is het daar erg druk.

    • Annemarie Coevert