Talibaan bestormen hotel in Kabul: 17 doden

Talibaanstrijders hebben gisteren een hotel ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul bestormd en een onbekend aantal gasten gegijzeld. Daarbij zijn zeker zeventien doden gevallen, van wie de meesten burgers. Vanochtend heeft de politie de laatste aanvaller gedood en de gijzeling beëindigd.

Vijf Talibaanstrijders, gewapend met machinegeweren, raketwerpers en bomgordels, vielen rond middernacht het exclusieve Spozhmai-hotel binnen. Veel doodsbange hotelgasten sprongen in het Qargha-meer, dat naast het hotel ligt. Daarbij kwamen zeker negen mensen om het leven, onder wie zes burgers.

Na de bestorming brak er een urenlang vuurgevecht uit tussen Talibaanstrijders en een snelle reactiemacht van de Afghaanse politie, die werd ondersteund door NAVO-militairen. De bevrijdingsactie kwam na zonsopgangpas echt op gang om te voorkomen dat er in het donker burgerslachtoffers zouden vallen.

„Politieagenten hebben het hotel omsingeld, waar mensen zijn verzameld voor een picknick of een bruiloftsfeest”, verklaarde Daoud Amin, de politiechef van Kabul. „We zullen zeer voorzichtig zijn, zodat er geen burgers gewond raken.”

In de loop van de ochtend had de politie twee aanvallers gedood en 35 gijzelaars bevrijd, maar een onbekend aantal mensen werd nog vastgehouden. Boven het hotel cirkelden helikopters van de NAVO. Aan het einde van de ochtend maakte de politie een einde aan de gijzeling.

De Talibaan zegt dat de aanval gericht was tegen rijke Afghanen en buitenlanders, die het hotel gebruiken voor „wilde feesten”. Het hotel is vooral op donderdagavond druk, het begin van het islamitische weekend.

In een e-mail aan de Amerikaanse nieuwszender CNN schrijft een woordvoerder van de Talibaan dat de aanval is gericht tegen buitenlanders. Volgens hem had de Talibaan informatie dat gisteravond in het hotel diplomaten van NAVO-landen en ambassademedewerkers aanwezig waren op uitnodiging van hoge Afghaanse regeringsfunctionarissen.

Het geweld in Afghanistan neemt toe in aanloop naar de westerse terugtrekking. De NAVO en haar bondgenoten beginnen eind dit jaar met de terugtrekking van hun troepen uit Afghanistan. Eind 2014 moeten alle westerse troepen weg zijn.

De Talibaan en het Haqqani-netwerk, dat banden heeft met Al-Qaeda, hebben het afgelopen jaar hun tactiek veranderd. Van een guerrilla-oorlog die voornamelijk werd uitgevochten op het platteland, zijn ze goed geplande aanvallen gaan uitvoeren in Kabul, waarbij buitenlanders en de Afghaanse elite doelwit zijn. (AP, Reuters, AF)