Erdogan weet niets over Syrische excuses, vanavond topoverleg

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan kan nog niet zeggen of het Turkse gevechtstoestel dat vandaag neerstortte, wel of niet is neergehaald door Syrië. Ook over Syrische excuses weet hij niets, in tegenstelling tot wat de Turkse krant Hürriyet schreef.

http://nos.nl/video/387218-turks-gevechtsvliegtuig-neergestort-bij-syrie.html

Volgens die krant heeft Syrië buurland Turkije verontschuldigingen aangeboden voor het neerhalen van een Turks gevechtsvliegtuig, dat vandaag rond het middaguur van de radar verdween. Erdogan zou dat zelf bevestigd hebben, maar op een persconferentie ontkende hij dat vanavond. Er is ‘geen enkele duidelijke aanwijzing’ daarvoor, zegt hij. Erdogan komt met een aanvullende verklaring na een ingelaste topontmoeting.

Onze correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, daarover:

“Erdogan weet nu eigenlijk nog niets, dat was de belangrijkste uitkomst van de persconferentie. Vanavond heeft hij een topontmoeting met alle belangrijke ministeries en daarna komt hij vermoedelijk met meer informatie. Het enige wat we nu zeker weten, is dat er een Turks F-4-toestel is neergestort in het oosten van de Middellandse Zee (het is niet eens zeker of dat in Syrische wateren gebeurde) en dat er een reddingsoperatie is geweest.”

Afwachten dus. Maar wat alvast goed is om te benadrukken, zegt Vermeulen:

“Turkije heeft altijd gezegd dat het nooit zonder internationaal mandaat Syrië zal binnenvallen.”

Drie Syrische schepen speuren samen met de Turkse kustwacht nog naar het toestel. Over de twee piloten die aan boord waren kon Erdogan ook niets zeggen, maar die zijn volgens de website van het Turkse leger inmiddels in veiligheid gebracht, zegt Vermeulen.

    • Peter Zantingh