Stroomstoring Nieuwegein grotendeels opgelost

Netbeheerder Stedin zegt dat er nog vijftienhonderd klanten zonder stroom.
Netbeheerder Stedin zegt dat er nog vijftienhonderd klanten zonder stroom. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De stroomstoring in Nieuwegein is voor een groot deel opgelost. Aan het begin van de avond zitten nog vijftienhonderd van de zeventienduizend getroffen klanten zonder stroom, laat netbeheerder Stedin weten.

De stroomstoring ontstond gisteravond na blikseminslag in twee transformatorstations. Daarbij brak brand uit in een van de stations, zo bleek vandaag. De herstelwerkzaamheden liepen vertraging op omdat de brandweer er zeker van wilde zijn dat er geen asbest was vrijgekomen. Dat bleek niet het geval.

De wijken Blokhoeve, Galecop en een deel van Batau-Noord ontsprongen de dans, waardoor gelukkig ook het ziekenhuis in Nieuwegein niet getroffen werd. Verder had een deel van de wijk Vreeswijk rond 11.30 uur alweer stroom. Stedin liet eerder op de dag weten er alles aan te doen de stroom vandaag nog te herstellen, maar niet te kunnen garanderen dat dat zou lukken.

Alleen centrum heeft nu nog last van storing

De vijftienhonderd klanten die nog geen stroom hebben, zitten in het centrum van Nieuwegein. Stedin verwacht dat ook zij in de loop van de avond weer voorzien zijn van stroom.

Particulieren kunnen een beroep doen op een compensatieregeling van Stedin, omdat de storing langer duurt dan vier uur. Voor bedrijven geldt deze regeling niet. Zij krijgen het advies contact op te nemen met hun verzekering.

    • Peter Zantingh