Strijd om KPN lijkt beslist: Slim wint

De strijd om KPN, lijkt beslist, nu de Mexicaanse belager América Móvil al bijna eenvijfde van het concern in handen heeft.

Begin mei bracht het concern van de steenrijke magnaat Carlos Slim een bod uit van 8 euro per aandeel op maximaal 28 procent van de aandelen van het grootste Nederlandse telecombedrijf. Daarmee zou de Mexicaan met een investering van 3,2 miljard de grootste aandeelhouder van KPN kunnen worden, met de facto een bepalende stem.

KPN was daarvan niet geporteerd en noemde het bod „substantieel te laag” en „ongevraagd”.

Sindsdien heeft América Móvil al 8,7 procent van de aandelen bij beleggers weten los te weken, voor een groot deel buiten de reguliere beurshandel om. Gisteren maakten de Mexicanen bekend binnen een etmaal nog eens 167 miljoen aandelen te hebben gekocht, waardoor ze nu in totaal 20,92 procent van het aandelenkapitaal in handen hebben. Opvallend is dat beleggers bereid zijn geweest minder voor hun stukken te krijgen dan het oorspronkelijke bod van 8 euro. Voor de tranche van gisteren betaalde América Móvil een gemiddelde prijs van 7,60 euro, 5 procent onder het eigen partiële bod van begin mei.

Kort voor de Mexicanen gisteren hun opgelopen belang bekendmaakten, deed KPN nog een oproep aan de zittende aandeelhouders om niet op het bod in te gaan. In een uitgebreid document herhaalde het telecombedrijf waarom het tegen de komst van de América Móvil als grootaandeelhouder is.

De aandelenkoers van KPN daalde vanochtend verder, tot onder de 7,20 euro.