Stedin wil stroomstoring Nieuwegein vandaag nog herstellen

Foto Hollandse Hoogte/Peter HIlz

Netbeheerder Stedin streeft ernaar de grote stroomstoring in Nieuwegein nog vandaag te hebben opgelost. Mogelijk lopen de werkzaamheden echter door tot in het weekeinde, zo bleek tijdens een persconferentie. De stroomstoring ontstond gisteravond na blikseminslag in twee transformatorstations.

De wijken Blokhoeve, Galecop en een deel van Batau-Noord ontsprongen de dans. Verder had een deel van de wijk Vreeswijk rond 11.30 uur alweer stroom. Het gaat om 3400 van de ruim zeventienduizend getroffen huishoudens, meldt Stedin tegenover persbureau Novum.

Een eerdere mededeling van de gemeente op Twitter dat alle wijken inmiddels van noodvoorzieningen waren voorzien, blijkt niet juist. Eerst wordt gepoogd de schade te herstellen in de twee stations die Nieuwegein van stroom voorzien.

“Dat heeft tijd nodig, want er staat vijftigduizend volt op en er is heel veel schade”, verklaarde Stedin-directeur Henk Blom op een persconferentie. Als dat niet lukt, worden daarna alle wijken van noodaggregaten voorzien.

Burgemeester van Nieuwegein Frans Bakhuijs liet weten dat zich geen grote problemen hebben voorgedaan op het gebied van openbare orde, veiligheid, verkeer of bij scholen. “Er is extra politie ingezet, ook van buiten de gemeente.” De burgemeester bevestigde verder dat een aantal bewoners in hoogbouw zonder water zitten.

Particulieren kunnen een beroep doen op een compensatieregeling van Stedin, omdat de storing langer duurt dan vier uur. Voor bedrijven geldt deze regeling niet. Zij krijgen het advies contact op te nemen met hun verzekering.

    • Annemarie Coevert