Stammenstrijd op Papoea

Vijf uur lang gingen de stamleden van de dorpen Amole en Harapan elkaar afgelopen woensdag te lijf. Gewapend met pijl en boog, zichzelf beschermend met geïmproviseerde schilden.

Eén man uit Harapan kwam om het leven nadat een pijl hem in zijn borst had geraakt. Vijftien anderen raakten gewond.

Het was de tweede maal deze week dat de twee dorpen uit het Mimika-gebied in Papoea in het oosten van Indonesië met elkaar botsten.

Maandagochtend namen er volgens persbureau AFP vijfhonderd mannen aan de gevechten deel. Allen gingen gekleed in gestreepte korte broeken en waren uitgedost met traditionele sieraden. Twee mensen kwamen om. Politieagenten die tussenbeide wilden komen, werden bestookt met pijlen. Vier auto’s, waaronder een politiejeep, gingen in vlammen op.

De politie in het district meent dat de recente botsingen tussen de Amole en Harapan verband hebben met een auto-ongeluk op 6 juni waarbij een stamlid om het leven kwam.

In het Mimika-gebied leven meerdere grote stammen naast elkaar. Onderlinge meningsverschillen worden vaak opgelost door compensatie of met gemeenschappelijke feesten, zoals de traditie voorschrijft.