Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Al-Haddad niet vervolgd - ‘geen strafbare feiten gepleegd’

Sjeik al-Haddad voor de camera van de NOS.

De omstreden sharia-geleerde sjeik Haitham al-Haddad wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie. De zaak, die werd aangespannen door politicus Ehsan Jami, is geseponeerd meldt nu.nl.

Jami deed aangifte van bedreiging en aanzetten tot haat en discriminatie. Al-Haddad is onder meer bekend van uitspraken waarin hij joden omschrijft als varkens en ze het leger van de duivel noemt. Dergelijke uitspraken deed hij ook tijdens een debat in De Balie in Amsterdam, afgelopen februari. Hij zei onder andere dat het afvallen van de islam de doodstraf verdient

Het OM concludeert dat de sjeik geen strafbare feiten heeft gepleegd, omdat hij allerlei voorwaarden stelde bij het voltrekken van bovengenoemde doodstraf. Volgens het OM is het hierdoor ”onmogelijk” om deze straf in Nederland uit te voeren. Het OM stelt dat al-Haddad ”duidelijk maakte dat het niet in overeenstemming zou zijn met de islam als elke moslim zomaar een ex-moslim zou gaan stenigen”.

Verzoek om al-Haddad niet toe te laten geweigerd

Een Kamermeerderheid had minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) voorafgaand aan het debat gevraagd de sjeik de toegang tot Nederland te ontzeggen door eerdere omstreden uitspraken van Al-Haddad. De minister zag toen geen mogelijkheden de man, een EU-burger, te weigeren.

De Vrije Universiteit, waar het symposium met de sjeik aanvankelijk gepland stond, besloot wegens de ontstane commotie de uitnodiging in te trekken. Belachelijk, vond Baliedirecteur Yoeri Albrecht, die daarom besloot de ISA onderdak te bieden met de voorwaarde dat er ook een openbaar debat zou zijn.