Seks in het tienertijdschrift

Als Nederlandse tienerbladen over seks schrijven, is dat positief: seks is normaal, als je van elkaar houdt. In de VS focussen bladen op negatieve gevolgen van seks, aldus promotieonderzoek.

Nederlandse ouders hoeven de seksueel getinte inhoud van tienerbladen niet te vrezen. Volgens de Amerikaanse promovenda Suchi Joshi (30) verschilt de inhoud van die tijdschriften niet zoveel van de seksuele voorlichting die kinderen op school krijgen. Joshi promoveerde onlangs aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp seksuele informatie in Nederlandse en Amerikaanse tienerbladen. Ze onderzocht hoe verschillende bladen van 2006 tot en met 2009 seks en seksualiteit behandelden, en koppelde die bevindingen aan de manier waarop Nederlandse en Amerikaanse jongeren over seks dachten. Voor haar onderzoek keek ze naar de Nederlandse CosmoGirl, de inmiddels opgeheven Fancy, en naar de Girlz!. De onderzochte Amerikaanse bladen zijn de Amerikaanse CosmoGirl, Teen en Seventeen.

Waarom tienerbladen?

„Tienerbladen kunnen een belangrijke educatieve functie hebben. Bij een seksscène op tv of film zet niemand de band even stil, om uit te leggen welk standje er wordt gedaan, of wat de gevolgen kunnen zijn. Bladen hebben die mogelijkheid wel, maar worden gek genoeg weinig bestudeerd. Op het gebied van seksualiteit ben ik een van de eersten die tienerbladen in verschillende landen vergelijkt.”

En, hoe schrijven Amerikaanse tienerbladen over seksualiteit?

„Met een sterke focus op de negatieve gevolgen van seks, zoals SOA’s of tienerzwangerschappen. Ook over ontmaagding wordt vaak in een negatieve context geschreven.

„Daarnaast is er, heel paradoxaal, meer aandacht voor de seksuele verlangens van jongens dan die van meisjes. Dat is toch dubbel. Meisjes zijn de doelgroep, maar lezen vooral over de gevaren die ze lopen, en wanneer het over de positieve kanten gaat, gaat het meestal over de wensen van jongens. In de VS was er dan ook een significante relatie tussen het lezen van tienerbladen en angst voor seks. Ten slotte schrijven Amerikaanse tienerbladen vaker over casual seks dan over seks in een relatie.”

Is dat ook zo in Nederland?

„Nee, totaal niet. Nederlandse bladen leggen de nadruk op seks in een relatie, op verliefd zijn, en schrijven vaker op een positieve manier over ontmaagding. Seksuele wensen van meisjes en jongens kregen bovendien evenveel aandacht. Uiteindelijk werd seks vaak op een pragmatische, nuchtere manier benaderd. Angst voor seks hing hier niet samen met het lezen van deze bladen.”

Hoe verklaart u het verschil tussen de bladen in beide landen?

„Tijdschriften zijn vaak een afspiegeling van de maatschappij, ze zitten niet in een bubbel. Het is goed mogelijk dat Nederlanders praktischer en nuchterder met seks omgaan omdat ze andere kwesties, zoals drugs of euthanasie, op dezelfde manier benaderen.”

Wat is uw eindoordeel?

„Uiteindelijk geven Nederlanders een consistente boodschap aan hun kinderen mee: seks is heel normaal, als je maar van elkaar houdt. Die boodschap horen Nederlandse kinderen bij seksuele voorlichting, én lezen ze in de bladen.”

Geen seks zonder liefde, dat klinkt ook wat braaf.

„Of dat zo blijft, is natuurlijk afwachten. Media in de Verenigde Staten hebben een sterke wereldwijde invloed. Tegenwoordig liggen hier ook Amerikaanse tienerbladen in de schappen. Ik vraag me af hoe de Nederlandse situatie er over tien jaar uitziet. Of over drie jaar.”

Maar u bent in al onze bladen niets vreemds tegengekomen?

„In een van de Nederlandse bladen – ik weet niet meer welke – stond een artikel met de naam ‘Hoe geef ik een pijpbeurt?’ Lachend: dat is voor mij, als Amerikaanse, nogal... expliciet. Toch is zoiets ook heel Hollands. Lekker praktisch.”

    • Lisa van der Velden