Seedorf: afscheid van de Milan-familie

Voetballer Clarence Seedorf gaat AC Milan na tien jaar verlaten. De 36-jarige middenvelder maakte gisteren in Milaan bekend dat hij zijn aflopende contract bij de Italiaanse club niet verlengt.

Seedorf zei op een drukbezochte persconferentie in Milaan dat hij binnenkort bekendmaakt waar hij zijn loopbaan vervolgt. Hij heeft een aanbieding van de Braziliaanse topclub Botafogo in beraad.

„In de toekomst zou ik graag ergens trainer of directeur zijn, maar dat is nu niet aan de orde”, verklaarde Seedorf. „Voorlopig geeft voetballen me nog het meeste voldoening.”

Het afscheid in Milaan kost Seedorf moeite. „Ik verlaat een familie, de Milan-familie, met wie ik zelfs meer tijd heb doorgebracht dan met mijn eigen familie”, zei de vedette gisteren.

Vicevoorzitter Adriano Galliani sprak op dezelfde persconferentie lovende woorden. „Hij heeft het hier uitstekend gedaan. Gemiddeld speelde hij 43 wedstrijden per seizoen voor Milan. Een ongelooflijk aantal”, aldus Galliani die eerder dit voorjaar afscheid nam van de ervaren Nederlander Mark van Bommel en de al even geroutineerde Italiaan Filippo Inzaghi.

Seedorf won met Milan in tien seizoenen tien hoofdprijzen. Hoogtepunten waren twee landstitels (2004 en 2011) en twee zeges in de Champions League (2003 en 2007). Afgelopen seizoen grepen de rossoneri net naast de landstitel. In de Champions League werd Milan in de kwartfinale uitgeschakeld door FC Barcelona.

Seedorf speelde 432 wedstrijden voor Milan en maakte daarin 62 doelpunten – waaronder opvallend veel fraaie afstandsschoten.

De geboren Surinamer debuteerde als middenvelder op zijn zestiende als prof bij Ajax, waarmee hij in 1995 de Champions League won. Hetzelfde presteerde hij in 1998 met Real Madrid. Tussendoor speelde hij voor het Italiaanse Sampdoria. Na vier jaar in Madrid verhuisde hij in 2000 naar Inter, de andere topclub in Milaan. Weer twee jaar later vertrok hij naar de stadgenoot.

Seedorf onderhoudt een haat-liefde-verhouding met het Nederlands elftal. Hij speelde tussen 1994 en 2008 87 interlands, maar werd door diverse bondscoaches niet opgeroepen omdat hij niet in het spelsysteem zou passen. Seedorf voetbalt op zijn gevoel, in strijd met het vaak rationele circulatievoetbal van Oranje.