‘Schooltje van Dik Trom’ wordt gerestaureerd

Het 'schooltje van Dik Trom'/ Foto Stadsherstel Amsterdam

Het schoolgebouw in het Noord-Hollandse Etersheim waar C. Joh Kieviet (1858-1931) zijn eerste Dik Trom-verhaal schreef, wordt gerestaureerd. Dat meldt Stadsherstel Amsterdam op haar website. Via crowdfunding is de benodigde 60.000 euro binnengehaald.

In november 2011, de maand waarin Stadsherstel het schoolgebouw verwierf, werd er begonnen met het crowdfundingsproject ‘Steun het schooltje van Dik Trom’. Het project moest voor de deadline van 30 juni 2012 de benodigde 60.000 euro binnenhalen om het schoolgebouw te kunnen restaureren.

Dat geldbedrag is nu, vlak voor de deadline, compleet. De grote geldschieter is, naast het Rijk, de Provincie en de Gemeente, het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Cultuurfonds schonk al een begingift van 10.000 euro en zegde nog eens 10.000 euro toe als het benodigde bedrag voor de deadline werd verworven.

De in Hoofddorp geboren onderwijzer en schrijver Johan Kieviet gaf tussen 1883 en 1903 les in het eenklassige schoolgebouw te Etersheim, een dorpje vlak onder Hoorn. Hij schreef er de eerste van in totaal 5 jeugdboeken over de lotgevallen van het ondeugende jongetje Dik Trom.

Stadsherstel Amsterdam zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed. Van het schoolgebouw te Etersheim wil Stadsherstel een kinderboekenmuseum maken. De deuren daarvan gaan hoogstwaarschijnlijk al eind dit jaar open.