Pannekoekenkoning

Volgens Hero Brinkman was het simpel. „De naam begint met het woord dat voor mij uiteindelijk de reden is geweest om de PVV te verlaten en vervolgt met een omschrijving van de huidige politieke status.” Democratisch Politiek Keerpunt. En het land bleef achter in verbijstering.

Want wat betekent dat in hemelsnaam? Maar nog voordat we ook maar konden beginnen om daarover na te denken ging het al over de Pannekoekenkoning. Onder die schuilnaam had hij de website laten registreren. Dpk.nl? Nee, zo simpel was het niet. Dpkp.nl, want die andere domeinnaam was al bezet. Waar zit die tweede p dan in de Pannekoekenkoning? Nee, die staat voor ‘punt’. Dus het is eigenlijk: De-Pannekoekenkoning-punt-punt-nl. En Brinkman vindt het prima dat er grappen over worden gemaakt, want zo blijft de nieuwe naam gelijk lekker hangen, zoals met zijn vorige partijnaam, toen Jeroen Pauw de grap maakte dat hij als leider van zijn Burgerpartij dus eigenlijk de Burgerking was. Van Burgerking naar Pannekoekenkoning, ik weet niet of dat echt een promotie is, maar in elk geval is het wel een mooi signaal dat het Brinkman gaat om oer-Hollandse waarden.

En intussen was de enige naam die niet bleef hangen die van het Democratisch Politiek Keerpunt. Maar wat betekent die? Een keerpunt is een beslissend moment. Brinkman heeft geen partij opgericht, maar een moment. Dat straalt niet veel vertrouwen uit over de vraag of de partij een lang bestaan is beschoren. Misschien kun je keerpunt ook ruimtelijk interpreteren, als een plek waar je de andere kant op gaat, zoals zwemmers aantikken bij het keerpunt. Maar dan is de partij dus eigenlijk een soort doodlopende weg. Terug naar af.

Maar zo moeten we dat dus niet zien. Het is een omschrijving van de huidige politieke status. Dat klinkt logisch, maar dat is het helemaal niet. Want sinds wanneer vernoem je je partij naar de actuele situatie? Je noemt je partij toch ook niet Democratische Eurocrisis? Of Democratische Stagnatie van de Economische Groei?

Ik zie het somber in voor het DPK, tenzij Brinkman de naam definitief verandert in de Pannekoekenkoning. Dan voorspel ik een winst van vijftien zetels.

    • Ilja Leonard Pfeijffer