Vervroegde verkiezingen Pakistan, nieuwe premierskandidaat

Caption: (FILES) In this photograph taken on February 2, 2012, (L/R) Leaders of ruling Pakistan Peoples Party (PPP) Raja Pervez Ashraf, Nayyar Bukhari, Qamar Zaman Kaira and Chaudhry Manzoor leave the Supreme Court building after a case hearing in Islamabad. Pakistan's main ruling party on June 22, 2012, has named Raja Pervez Ashraf as its nominee for prime minister after a court issued an arrest warrant for its first choice, Makhdoom Shahabuddin. Ashraf has been dogged by allegations of corruption and controversy from his tenure as water and power minister. He served as information technology minister until the Supreme Court dismissed prime minister Yousuf Raza Gilani on June 19. AFP PHOTO/Farooq NAEEM/FILES Leiders van de Pakistaanse Volkspartij vlnr. Raja Pervez Ashraf, Nayyar Bukhari, Qamar Zaman Kaira en Chaudhry Manzoor. De eerste wordt naar voor geschoven als kandidaat voor het premierschap. Foto AFP / Farooq

Pakistan houdt dit jaar nieuwe parlementsverkiezingen, dat is eerder dan verwacht. De regerende Pakistaanse Volkspartij schuift ook minister van Infrastructuur, Raja Pervaiz Ashraf, naar voren als opvolger van premier Yusuf Raza Gilani.

Dat meldt persbureau Reuters. Dinsdag stapte Gilani op last van het hooggerechtshof op in verband met een veroordeling voor minachting van de rechterlijke macht. Hij negeerde het rechterlijke bevel om de Zwitserse autoriteiten te verzoeken om een onderzoek naar gelden die door president Asif Ali Zardari illegaal zouden zijn weggesluisd naar Zwitserland te heropenen.

Vervroegde verkiezingen moeten impasse rond ‘Zwitserse kwestie’ doorbreken

Vanmiddag stemt het parlement over het kandidaatschap van Ashraf. Gisteren werd er tegen een andere kandidaat voor het premierschap, Makhdoom Shahabuddin, een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schandaal waarbij twee Pakistaanse farmaceutische bedrijven grote hoeveelheden efedrine konden importeren, die vervolgens belandden bij drugsbendes. Deze gebruikten de stof, die een sterk stimulerende werking kan hebben, voor de fabricage van drugs. Shahabuddin was destijds minister van volksgezondheid. Ook zijn zoon zou er bij zijn betrokken.

Volgens buitenlandredacteur Floris van Straaten hoefde het arrestatiebevel voor Shahabuddin geen gevolgen te hebben voor het premierschap. Van Straaten:

De ervaring in Pakistan leert echter dat het arrestatiebevel geen beletsel hoeft te zijn voor Shahabuddins benoeming. Politici slagen er dikwijls in langdurig aan de macht te blijven ondanks lopende rechtszaken tegen hen, al dan niet aangezwengeld door hun politieke tegenstanders.

Het ziet er echter naar uit dat de Pakistaanse Volkspartij eieren voor haar geld heeft gekozen en besloten heeft Ashraf naar voren te schuiven. Naar verwachting krijgt Ashraf met hetzelfde probleem te maken als de dinsdag opgestapte Gilani, omdat het Hof ook van hem actie verwacht in de ‘Zwitserse kwestie’. De nieuwe premier zal wel een overgangsfiguur vormen, de vervroegde verkiezingen moeten de impasse rond diezelfde kwestie doorbreken.

    • Hans Klis