Oudste plantenboek uit Suriname één dag te zien

None

325 jaar oud zijn deze gedroogde Surinaamse planten en aanstaande zondag worden ze een dag tentoongesteld in het Leidse museum Naturalis. Ze maken deel uit van het zogenoemde Hermann-herbarium uit 1689 dat 49 gedroogde planten bevat. Het boek kwam onlangs weer boven water bij de verhuizing van de collectie van het Utrechtse Herbarium naar Leiden.

De Duitse arts en botanicus Paul Hermann was in 1671 een jaar hoogleraar in Leiden en werkte daarna jarenlang op Ceylon. Het herbarium dat hij, terug in Nederland, omstreeks 1689 samenstelde was bedoeld als geschenk voor de politicus Hieronymus van Beverningh. Hermann, die zelf Suriname nooit bezocht, gebruikte materiaal dat was verzameld door ene Hendrik Meyer, over wie verder niets bekend is.

Nader onderzoek leerde dat dit de oudste Surinaamse plantencollectie is die bewaard is gebleven. Inmiddels zijn alle planten gedetermineerd, in een enkel geval met hulp van DNA-analyse. De verzameling bevat voornamelijk planten die voedingswaarde hebben of een medicinale toepassing kenden. Interessant is dat er twee Afrikaanse gewassen (oker en sesam) tussen zitten. Ze werden meegenomen uit West-Afrika toen na 1667 op grote schaal slaven voor de plantages werden aangevoerd. Frappant is ook dat tweederde van de inheemse namen die Hendrik Meyer noteerde nog steeds in gebruik is.

Zondagmiddag om 14 uur houdt etnobotanicus Tinde van Andel een lezing in Naturalis over het wetenschappelijk belang van het Hermann-herbarium.