Onrust PvdA over keuze kandidaten

Binnen de PvdA zorgt de kandidatenlijst voor de verkiezingen voor onrust. Partijleider Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman krijgen van laaggeplaatste kandidaten en Kamerleden die wel verkiesbaar zijn, het verwijt dat zij bij het opstellen van de lijst onduidelijke criteria hebben gehanteerd.

„Ik weet absoluut niet waarom ik zo laag sta”, zegt Kamerlid Khadija Arib (plaats 30). „Er is een beroep op me gedaan om me te kandideren, en nu sta ik op een lage plek.” Volgens de meest recente peilingen krijgt de PvdA 20 tot 24 zetels; nu heeft de partij er 30.

De zittende Kamerleden Metin Çelik en Jeroen de Lange trokken zich terug vanwege de te lage plaatsen. De Lange is „compleet verbijsterd”.

Ook is de klacht van Kamerleden die laag op de lijst staan, dat ze niet de gelegenheid hadden daaruit op een elegante manier hun consequenties te trekken. Bij andere partijen krijgen Kamerleden vaak vroegtijdig te horen hoe hoog ze zouden komen, zodat ze zelf eventueel hun vertrek uit de politiek bekend kunnen maken. Bij de PvdA hoorden de kandidaten pas afgelopen woensdag op welke plaats ze staan. „Als ik dat eerder had geweten, had ik mijn conclusies kunnen trekken”, zegt Sjoera Dikkers (nummer 34).

Bij de PvdA bepaalde voorheen de kandidatencommissie de lijstvolgorde. Nu hebben Samsom en Spekman de macht naar zich toe getrokken en had de commissie slechts een adviserende rol.

Bij D66 is Vera Bergkamp de hoogste nieuwkomer. De voorzitter van het COC staat vijfde op de vanmorgen gepresenteerde lijst. Zij zegt in een interview in deze krant dat ze altijd tegen het fenomeen weigerambtenaren zal stemmen, ook als dat niet in het belang van de coalitie is. Dat heeft ze partijleider Pechtold verteld. „Hij antwoordde dat ik mij maar één keer aan de fractiediscipline kan onttrekken.”

De Kamerleden Stientje van Veldhoven en Wouter Koolmees vormen bij D66 met Pechtold de topdrie. Een andere nieuwkomer is de Leidse fractievoorzitter Paul Meenen, hij staat op plaats zeven. Hij passeert onder anderen de zittende Kamerleden Wassila Hachchi (12) en Fatma Koser Kaya (13). Volgens recente peilingen zouden zij wel in de Kamer komen.

Bram van Ojik (57) is bij de GroenLinks de meest opvallende nieuwe kandidaat. Hij staat achter lijsttrekker Jolande Sap op de tweede plaats. Van Ojik is oud-voorzitter van de PPR. Hij was vanaf april 1993 ruim een jaar Kamerlid. Daarna werkte hij voor Milieudefensie en vanaf 1997 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tofik Dibi, die de lijsttrekkersverkiezing verloor van Jolande Sap, is op eigen verzoek op de tiende plaats gezet. Volgens de laatste peilingen zou GroenLinks vijf of zes zetels krijgen.

Kandidatenlijsten: pagina 6-7