Onenigheid in PvdA over kandidatenlijst

'Een parlementariër' zegt in het AD: "Samsom is geen echte leider om manager. Hij heeft maar drie adviseurs. Diederik, Diederik en Diederik." Foto Hollandse Hoogte / Evert-Jan Daniels

Binnen de PvdA is onenigheid ontstaan over de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Meerdere afvallers, maar ook kandidaten, hebben kritiek op de opgestelde lijst, melden De Telegraaf en Algemeen Dagblad vanochtend.

Samsom presenteerde gisteren de lijst met PvdA-kandidaten voor de verkiezingen op 12 september. Er staan vooral veel bekende namen op de lijst. Desiree Bonis, oud-ambassadeur voor Nederland in Syrië, is de hoogste nieuwe binnenkomer.

Meerdere leden zijn ontevreden over de lijst. Zo heeft Kamerlid Celik de eer aan zichzelf gehouden wegens een onverkiesbare plek. Hij zegt vanochtend in De Telegraaf:

“Ik voel me met een mes in m’n rug gestoken. Het is natuurlijk de partijleider die hier verantwoordelijk voor is, en niemand anders. Dit heb ik niet verdiend.”

Gisteren maakte Kamerlid Jeroen de Lange al op Twitter bekend dat hij vertrekt:

Twitter avatar JeroendeLange Jeroen de Lange Het is voor mij - en naar ik weet vele anderen - onbegrijpelijk dat ik op onverkiesbare plaats ben gezet.

Hij denkt aan een overstap naar het bedrijfsleven, omdat je daar “eerlijker en harder” op resultaten zou worden afgerekend, zegt hij in De Telegraaf.

PvdA’ers uiten anoniem kritiek op de lijst

Een aantal PvdA’ers uiten in De Telegraaf en Algemeen Dagblad anoniem kritiek op de lijst. Zo zegt een “laaggeplaatst Kamerlid” in De Telegraaf:

“Bij de VVD gaat het om hoe je als Kamerlid presteert, bij ons gaat het om je contacten bij het partijbestuur.”

Tegenover Algemeen Dagblad zegt “een parlementariër”:

“Personeelsbeleid? Er is geen personeelsbeleid. Ik heb nul gesprekken gehad en ben nul keer gecoacht. Wat is dit voor groep mensen?”

Er zou ‘continu geroddel en gedoe binnen de partij en de fractie’ zijn.

“Samsom is geen echte leider om manager. Hij heeft maar drie adviseurs. Diederik, Diederik en Diederik.”

Vaak gedonder rond lijst PvdA

Politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet schrijft vanmiddag in NRC dat het samenstellen van de lijst bij de PvdA traditioneel veel gedonder oplevert.

Tot voor kort was het probleem dat de kandidatencommissie té autonoom was: de lijsttrekker kon er slechts beperkte invloed op uitoefenen. Zelfs oud-PvdA-leider Wouter Bos beet op het toppunt van macht zijn tanden stuk op de lijstvolgorde. Dat hebben lijsttrekker Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman deze keer geprobeerd te ondervangen. Ze gaven de kandidatencommissie, onder leiding van oud-minister Margreet de Boer, slechts een adviserende rol. Vervolgens besloten ze zelf over de definitieve lijstvolgorde. Maar juist die ingreep leidt nu tot onrust binnen de partij. Samsom en Spekman, zeggen gedupeerde kandidaten én Kamerleden die wel op een verkiesbare plek staan, hebben een aantal onnavolgbare keuzes gemaakt.