Ondanks de crisis blijven Nederlanders doneren

Nederlanders gaven vorig jaar, ondanks de crisis, meer aan goede doelen dan het jaar ervoor. In totaal doneerden zij 582 miljoen euro aan goededoelenorganisaties, 5,3 procent meer dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit een eerste analyse van VFI, de brancheorganisatie voor goede doelen. Het onderzoek, uitgevoerd door PwC, heeft betrekking op de twintig grootste organisaties die bij VFI zijn aangesloten.

Toch hadden de goede doelen vorig jaar minder inkomsten. Dat komt onder meer omdat ze minder subsidie kregen. De inkomsten daalden met 8,7 procent naar 1,4 miljard euro.

Inkomstenbronnen voor goede doelen zijn naast donaties acties van andere partijen en subsidies.

Er werd vorig jaar minder subsidie gegeven voor internationale hulp. Daarnaast werd vorig jaar geen grote hulpactie georganiseerd zoals die voor de ramp in Haïti in 2010. Daardoor werd kwam er minder geld binnen door acties van andere partijen.

De investeringen in fondsenwerving zijn niet gestegen. Van het bedrag dat bij de goede doelen binnenkwam werd vorig jaar – net als andere jaren – 15,5 procent weer geïnvesteerd in werving. (Novum)