Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM gaat DNA verzamelen in zaak Vaatstra na tips Peter R. de Vries

Na tips die binnen kwamen na een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries in mei, heeft justitie besloten een grootschalig dna-onderzoek te gaan uitvoeren.
Na tips die binnen kwamen na een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries in mei, heeft justitie besloten een grootschalig dna-onderzoek te gaan uitvoeren. Foto NRC / Leo van Velzen

Het Openbaar Ministerie wil een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek uitvoeren in het gebied waar Marianne Vaatstra in 1999 werd vermoord. Uit tips die binnenkwamen na een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries blijkt dat het type aansteker dat in de tas van het slachtoffer werd gevonden destijds in die omgeving werd verkocht, meldt justitie vandaag.

De aansteker met een Playboy-symbool werd getoond in de uitzending van een maand geleden. Op de aansteker is DNA gevonden dat ook op het lichaam van Vaatstra is aangetroffen. Omdat die aansteker ook in de buurt werd verkocht, vindt het OM het nu aannemelijker dat de dader uit de omgeving komt.

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries NIEUWS in zaak #Marianne_Vaatstra: OM gaat voor grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in regio! Uniek. Nooit eerder gebeurd. Top!!
Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries Ik ben er van overtuigd dat de politie de moord op #Marianne_Vaatstra gaat oplossen als ze deze weg volgt… zie ook http://t.co/Fxy6Hzq8

Grootschalig DNA-onderzoek in regio

Een DNA-verwantschapsonderzoek houdt in dat wordt nagegaan of er familieleden van de dader in de DNA-databank zitten. Voordat dit kan worden gedaan, is toestemming nodig van het college van procureurs-generaal, de top van het OM. Als die toestemming er is, wil het OM nog dit jaar beginnen met het uitvoeren van het onderzoek.

Eerder is al bekeken of de dader familieleden in de DNA-databank heeft, maar dat leverde niets op. Daarom wil justitie het DNA nu vergelijken met DNA van zo veel mogelijk mensen uit de regio. Zij hebben het recht om deelname te weigeren. De komende weken peilen politie en OM hoe de bevolking over zo’n onderzoek denkt. In verschillende dorpen worden burgerforums georganiseerd om hierover te praten.

De 16-jarige Vaatstra werd in 1999 dood aangetroffen in een weiland in het Friese Veenklooster. Ze was verkracht, gewurgd en haar keel was doorgesneden. Het onderzoek naar haar dood is een van de omvangrijkste van de afgelopen decennia. Sinds 2007 onderzoekt een speciaal team haar dood met onder meer 3D-technieken. Daarmee werden onder meer een digitale tijdslijn en een driedimensionale scan van de plaats delict gemaakt.