NS vergelijkt CO 2 -uitstoot op weg en spoor

De NS heeft in samenwerking met Milieu Centraal deze week een CO2-vergelijker gelanceerd. De lancering had plaats op de dag van de start van de grote Duurzaamheidsconferentie in Rio de Janeiro. „Met deze vergelijker willen we laten zien dat duurzaamheid niet in Rio begint, maar dat je zelf al eenvoudig het verschil kunt maken”, aldus Michiel van Roo- zendaal, directievoorzitter van NedTrain en verantwoordelijk voor duurzaamheid.

De nieuwe CO2-vergelijker is geïntegreerd in de reisplanner op ns.nl. Naast de prijs van je reis en stations- en overstapinformatie kun je nu ook zien hoeveel CO2 je bespaart door met de trein te gaan. Als je met de trein reist, stoot je gemiddeld 75 procent minder CO2 uit ten opzichte van dezelfde reis met een (gemiddelde) auto.

Met de CO2-vergelijker kun je je geplande treinreis vergelijken met dezelfde rit met drie typen auto’s: compact, middenklasse en groot/MPV. Binnen die klassen vindt onderscheid plaats naar brandstof: elektrisch, hybride, diesel / LPG of benzine.

Plan je bijvoorbeeld een reis op het traject Utrecht-Amsterdam (39 kilometer), dan zie je dat je met een kleine benzineauto 4,8 kg CO2 uitstoot. Dit kan oplopen tot bijna 8 kg CO2 met een grote MPV-auto op benzine. Voor de trein is dit 1,2 kg CO2 op hetzelfde traject. (NRC)