Non-stop korte films op geheimzinnige zender

None

Op weer zo’n avond van herhalingen, voorspelbare actualiteiten en een saaie voetbalwedstrijd, ben ik eens echt gaan zappen. Dat wil zeggen: kijken wat er de laatste tijd aan zenders is bijgekomen in mijn Royaal Digitaalpakket van UPC.

Veel van die zenders interesseren me weinig: nog meer sport, herhalingen en flinke porties kook- en modetelevisie. Zo te zien is HBO nog niet in Amsterdam gearriveerd, zelfs niet tegen extra betaling. Maar de twijfel sloeg wel even toe, want wat is ‘Shorts TV’ op kanaal 25? In het logo is de O gevuld met een stip, net als bij HBO, dus worden daar misschien korte versies van de normale HBO-programmering zonder bijbetaling weggegeven?

Nee, dus. Shorts TV blijkt een op zichzelf staande zender, die 24 uur non-stop korte films uitzendt. Volgens de website doen ze dat in een Amerikaanse, Britse, Franse, Turkse, internationale en High Definition-variant. Wat UPC doorgeeft lijkt de Britse editie te zijn, te oordelen aan het Engelstalige aanbod met een overmaat aan producties uit het Verenigd Koninkrijk.

Wat er als water uit de kraan stroomt, blijft een volslagen verrassing. De ingebouwde televisiegids van UPC geeft alleen globale labels als Stars in Shorts, Midnight Shorts of Editor’s Pick. De op de website gepubliceerde programmering is Amerikaans en heeft niets te maken met wat wij te zien krijgen.

Maar eerlijk gezegd is het niet weten wat je te wachten staat deel van de attractie, als een soort doorlopende sneak preview. Het merendeel van de korte films is recent, laten we zeggen uit de laatste vijftien jaar, en niet erg avontuurlijk van aard. De programmeurs van Shorts TV houden van verhalende cinema en dan liefst in een herkenbaar genre: misdaadfilm, sciencefiction, western. Met andere woorden: we hebben het over korte films voor een zo breed mogelijk publiek.

Heel af en toe is er ook korte animatie te zien, net als korte documentaires. Dat laatste geldt vooral in een pakket Jubilee Shorts, dat ter gelegenheid van het regeringsjubileum van koningin Elizabeth II curieuze voorlichtingsfilms uit de jaren 50 en 60 opdiept.

De kwaliteit van de speelfilms varieert enorm. Aan te raden valt om een tweede scherm op schoot te openen met imdb.com als aanvullende informatie. De vertoonde korte films staan er meestal in, en de cijferwaardering van gebruikers klopt vaak heel aardig.

Verrassend goed was bijvoorbeeld Hammered (Steve Lewis, 2009), een goed geschreven Britse variatie op Michael Hanekes gruwelijke Funny Games.

Vroeger zagen we korte films in het voorprogramma van de bioscoop. Er waren roemruchte gespecialiseerde festivals, in Oberhausen en Clermont-Ferrand. En nu zijn ze terug, op een eigen zender.

    • Hans Beerekamp