Nieuwegein langdurig zonder elektriciteit

In Nieuwegein zitten 17.000 mensen zonder elektriciteit door een stroomstoring bij netbeheerder Stedin. Gisteravond werd een transformatorhuisje geraakt door de bliksem, waarna de stroom uitviel in verschillende Nieuwegeinse wijken. Stedin meldde vanmorgen dat de storing zeker nog de hele dag zou duren en dat mensen er rekening mee moeten houden het hele weekend zonder stroom te zitten.

„Dit is een heel grote en complexe storing”, zegt een woordvoerder van Stedin. De netbeheerder weet nog niet precies hoe lang de storing zal duren, maar bereidt voor de zekerheid mensen voor op het ergste. De woordvoerder: „Het kan zijn dat sommige wijken niet het hele weekend zonder stroom zitten, maar we moeten de verwachtingen managen.”

Sinds vannacht zijn reparateurs bezig de storing te verhelpen. De netbeheerder zorgt voor noodaggregaten, bijvoorbeeld bij bejaardenhuizen. Veel winkels in het gebied – zo’n 70 procent van Nieuwegein is getroffen – moeten voorraden weggooien. De sneltram tussen Utrecht en Nieuwegein rijdt niet, en veel verkeerslichten doen het niet. De politie adviseert weggebruikers de snelheid te minderen en op de voorrangsregels te letten. Ook enkele bruggen en sluizen functioneren niet, waardoor er geen pleziervaart mogelijk is in Nieuwegein. RTV Utrecht is ingeschakeld als calamiteitenzender.