Nieuwe premier Pakistan is nu ook al omstreden

Makhdoom Shahabuddin zou betrokken zijn bij een drugsschandaal.

Islamabad. De Pakistaanse minister voor Textielzaken, Makhdoom Shahabuddin, is gisteren voorgedragen als opvolger van premier Yusuf Raza Gilani. Diens positie was onhoudbaar geworden nadat het hooggerechtshof dinsdag zijn vertrek had gelast in verband met een veroordeling voor minachting van de rechterlijke macht.

Shahabuddin is nog voor zijn aantreden zelf ook al omstreden. Een rechtbank vaardigde gisteren een arrestatiebevel tegen hem uit. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schandaal waarbij twee farmaceutische bedrijven grote hoeveelheden efedrine konden importeren, die vervolgens belandden bij drugsbendes. Shahabuddin was destijds minister van Volksgezondheid.

De ervaring in Pakistan leert echter dat het arrestatiebevel geen beletsel hoeft te zijn voor Shahabuddins benoeming. Politici slagen er dikwijls in langdurig aan de macht te blijven ondanks lopende rechtszaken.

Shahabuddin zal naar verwachting slechts een overgangsfiguur zijn. Uiterlijk in maart volgend jaar moeten nieuwe verkiezingen worden gehouden. Die zouden een einde kunnen maken aan de impasse, die is ontstaan door het slepende conflict tussen regering en hooggerechtshof.

Veel Pakistanen verdenken vooral opperrechter Iftikhar Chaudry ervan zelf een politiek spel te spelen. Deze kwam onlangs in opspraak door zijn zoon die tegen betaling zou hebben geprobeerd beslissingen van het hof te beïnvloeden. AP, Reuters