Nieuwe Griekse minister van Financiën ligt al in het ziekenhuis

De nieuwe Griekse minister van Financiën, Vassilis Rapanos, gisteren.
De nieuwe Griekse minister van Financiën, Vassilis Rapanos, gisteren. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De nieuwe Griekse minister van Financiën zou vanavond worden beëdigd, maar dat gaat niet door. Vassilis Rapanos (65) werd vandaag opgenomen in het ziekenhuis. Volgens Griekse media is hij flauwgevallen omdat hij oververmoeid was.

De artsen van het ziekenhuis in Athene willen hem daar twee tot drie dagen houden ter observatie. Rapanos, als bankier en econoom verbonden aan de Griekse Nationale Bank, zou vanavond worden beëdigd zodat zijn voorganger, Giorgos Zanias, Griekenland nog kon vertegenwoordigen op een ministersbijeenkomst in Luxemburg. De meeste nieuwe ministers werden gisteravond al beëdigd.

Als minister van Financiën is de belangrijkste taak van Rapanos de belastinginning en de hervorming van de belastingdienst. Rapanos werd voorgedragen door coalitiepartij Pasok. De andere twee regeringspartijen zijn Nieuwe Democratie en Democratisch Links. Nieuwe Democratie kwam bij de verkiezingen afgelopen zondag als grootste uit de bus en haalde 129 zetels. Het socialistische Pasok haalde 33 zetels en Democratisch Links 17.

Wanneer Rapanos zijn functie nu wel officieel krijgt toegewezen, is nog niet duidelijk. Eerder vandaag kwam ook naar buiten dat Antonis Samaras, de nieuwe premier, een oogoperatie moet ondergaan. De 61-jarige Samaras, die de vierde Griekse premier in acht maanden tijd is, wordt morgen geopereerd.

    • Peter Zantingh