Niet doen: kauwgom bij auditie

Afstuderende acteurs doen bij het ITs Festival een workshop auditeren. „In beeld blijven!”

Zo, afgestudeerd van de theaterschool! Maar hoe kom je nu aan werk? Het International Theatre School Festival (ITs) presenteert al jaren afstuderend theater- en danstalent aan professionals, publiek en pers. Op de opening van de 23ste editie donderdag meldde artistiek directeur Theu Boermans dat het festival hier in de toekomst ook de rest van het jaar mee door wil gaan. Omdat er forse bezuinigingen aankomen op productiehuizen en werkplaatsen, is dat volgens hem hard nodig.

Donderdagmiddag organiseerde het festival alvast een openbare castingworkshop in het Compagnietheater. Ten overstaan van filmregisseur Job Gosschalk, casting director Marc van Bree en een zaal vol zeer aandachtige toneelschoolstudenten, doen vijf afstuderende acteurs een filmauditie. Ze zijn zichtbaar nerveus. Maar de kans op een rol is deze middag bijzonder klein: ze auditeren voor Gosschalks film Alle Tijd uit 2011. Terwijl de jonge acteurs voor de camera een scène uit de film spelen, geeft Gosschalk regieaanwijzingen: „Iets meer matter of fact!”, „In beeld blijven”, „Menen wat je zegt”.

Daarna bekijkt iedereen de scènes terug op groot scherm en delen Van Bree en Gosschalk hun do’s en don’ts. De eerste deelnemer maakt al meteen beginnersfouten. Hij heeft nog een kauwgom in zijn mond en heeft bij aanvang van de casting niet gevraagd wat het camerastandpunt is. De acteurs wordt ook op het hart gedrukt zich van tevoren te verdiepen in de stijl van de regisseur, ruim op tijd bij de auditie aanwezig te zijn, hun tekst goed te kennen én zich eraan te houden. Met het meenemen van je eigen rekwisieten kun je ook indruk maken.

Na afloop heeft filmmaker Gosschalk een paar acteurs gezien die het goed doen op camera. Maar hij benadrukt dat hij niet aan ‘talent scouting’ doet. „Wij zoeken geen werk voor acteurs. We hebben eerst werk en zoeken daar vervolgens de meest passende acteur bij.”