NAVO: aanval Kabul lijkt op werk Haqqani-netwerk

Caption: Afghan policemen inspect a damaged room of the Spozhmai hotel on Lake Qurgha where security officials say Taliban insurgents killed nearly two dozen people, most of them civilians, in an attack just north of Kabul, Afghanistan, Friday, June, 22, 2012. It was the latest in a string of attacks this week that suggest the insurgent group is pushing hard with its summer offensive rather than waiting for international forces to draw down. (AP Photo/Musadeq Sadeq)
Caption: Afghan policemen inspect a damaged room of the Spozhmai hotel on Lake Qurgha where security officials say Taliban insurgents killed nearly two dozen people, most of them civilians, in an attack just north of Kabul, Afghanistan, Friday, June, 22, 2012. It was the latest in a string of attacks this week that suggest the insurgent group is pushing hard with its summer offensive rather than waiting for international forces to draw down. (AP Photo/Musadeq Sadeq) Afghaanse politieagenten bekijken een beschadigde ruimte van het Spozmai hotel aan de rand van Kabul. Foto AP / Musadeq Sadeq

De NAVO ziet de signatuur van het Haqqani-netwerk in de gijzelneming van hotelgasten in Kabul door de Talibaan gisteravond. Bij de aanval op het hotel kwamen zeker twintig mensen om.

Het Haqqani-netwerk, de islamitische militantengroepering die nauw samenwerkt met de Talibaan en Al-Qaeda, wordt gezien als de grootste bedreiging voor de veiligheid in Afghanistan. NAVO-generaal John Allen liet vanmiddag in een verklaring weten dat zijn troepen in de acties van de Talibaanstrijders het handelsmerk van de Haqqani’s herkenden.

Zeker drie militanten bestormden gisteravond het hotel bewapend met granaten, machinegeweren en bomgordels. Een woordvoerder van de Talibaan verklaarde dat de aanval was bedoeld om een einde te maken aan de “wilde feesten” in het hotel voorafgaand aan de islamitische gebedsdag, vrijdag.

In een e-mail aan CNN schreef de Talibaan-woordvoerder dat de aanval ook is gericht tegen buitenlanders. Volgens hem had de Talibaan informatie gekregen dat gisteravond in het hotel ISAF-diplomaten en ambassademedewerkers aanwezig waren op uitnodiging van hoge Afghaanse regeringsfunctionarissen.