Moody’s verlaagt kredietstatus vijftien internationale banken

Het hoofdkwartier van JP Morgan in New York. Foto Reuters/Eduardo Munoz

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft na vijf Nederlandse banken ook de kredietstatus van vijftien internationale banken verlaagd, schrijft persbureau Reuters.

Onder deze instellingen zijn Bank of America, JPMorgan Chase en Goldman Sachs. De banken lopen volgens de beoordelaar een groeiend risico op de kapitaalmarkt, en hun vooruitzichten op groei en winstgevendheid worden almaar kleiner. Een paar van de grootste Europese banken worden ook afgewaardeerd, waaronder Barclays, de Deutsche Bank en HSBC.

Deze zijn momenteel erg kwetsbaar vanwege “buitenproportionele verliezen”, zo verklaart Moody’s. In de wereldwijde aandelen -en obligatiemarkten spelen deze financiële instellingen een belangrijke rol.

Moody’s uit zorgen over de vraag of de banken wel in staat zullen zijn hun schulden terug te betalen gezien de moeilijke economische omstandigheden in Europa, met de eurocrisis en het dreigende instorten van meerdere eurolanden.

Gevolg voor de banken van de afwaardering is dat het waarschijnlijk duurder wordt voor de instellingen om geld te lenen, omdat een lagere waardering aangeeft dat beleggers meer risico lopen met het investeren in of het uitlenen aan de betreffende bank.

Beoordelingsmethode aangepast na kredietcrisis

De kredietbeoordelaars kregen in de kredietcrisis de kritiek dat ze de risico’s niet goed weergaven, omdat ze te weinig rekening zouden houden met de zwakke punten van de markt waarin ze opereren. Zo werden Amerikaanse beleggingsproducten in Amerikaanse hypotheken beoordeeld met de hoogste kredietstatus, maar desondanks bleken ze waardeloos toen de huizenmarkt in 2008 in elkaar stortte. Sindsdien worden omgevingsfactoren in meerdere mate meegenomen in de beoordelingsmethode.

Moody’s gaf in februari al aan dat de afwaardering van 114 Europese banken onderzocht werd. Naast zes Nederlandse banken werden toen ook enkele Franse en Belgische banken in status verlaagd.